با سلام و احترام
پرسیده اند حکم کرم مرطوب کننده بر روی صورت برای وضو چیست ؟ ظاهرا برخی شنیده اند که اگر چند ساعتی از استعمال ان بگذرد کرم جذب صورت شده و مانعی برای وضو نیست اما از انجا که این شخص از مرطوب کننده . نرم کننده برای پوست خشک استفاده می کند حتی اگر چندین ساعت هم بگذرد باز هم گویا اب بر پوست می ماند یعنی چربی کرم محسوس است تازه هر نوع نرم کننده دیگر با هرنوع پوستی که باشد وضع همین گونه است چه رسد برای کرمهای پوست خشک که چربی بیشتری دارند . تکلیف چیست؟
سوال دیگر اینکه اگر شکم فرد مختلط شود در حالی که وضو گرفته اما باد شکم از طریق اروق زدن یا از مجرای دیگری به جز محل غائط خارج شود ولی باز هم باد شکم باشد ایا در این شرایط و ضو باطل است؟

1.

1- اگر کرم مرطوب کننده به صورت جرم و لایه ای روی پوست باقی باشد و مانع رسیدن آب وضو و غسل به پوست صورت باشد باید در وقت وضو و غسل برطرف شود. اما اگر کرم جذب بدن شده باشد و چربی باقی مانده آن کم باشد و لایه ای روی پوست نباشد، دراین صورت اشکال ندارد و وضو صحیح است،(1) لیکن تشخیص آن با خود مکلف است.
2. آروق زدن وضو را باطل نمی کند و اگر باد شکم از طریق اروق خارج شود وضو باطل نمی شود تنها درصورتی که باد معده از طریق مخرج غائط خارج شود وضو باطل می شود.(2)
پی نوشت:
1. آیت الله فاضل لنکرانی، جامع المسائل، ج1، چاپ یازدهم، سؤال 125.
2. سؤال تلفنی(7720500-0251) از دفتر آیت الله فاضل لنکرانی.