در منابع دینی زمان زندگی حضرت آدم به حدود 8000 سال پیش نسبت داده شده در حالی که دانشمندان غربی زمان زندگی انسان ها را مرز 2میلیون سال می دانند .
دلیل این اختلاف چیست؟
آیا قبل از حضرت آدم انسان های دیگری بر روی کره ی زمین زندگی می کردند؟
با سلام و تشكر از ارتباط شما با مركز ملي پاسخگويي به سوالات ديني
قرآن کریم به طور آشکار، کیفیت پیدایش انسان در زمین را بیان نکرده که آیا ظهور این نوع موجود در زمین، منحصر در همین دوره فعلى است که در آن قرار داریم و یا دورههاى متعددى داشته و دوره ما انسانهاى فعلى آخرین ادوار آن است؟
ممکن است از بعضى آیات قرآن استشمام کرد که قبل از آفرینش حضرت آدم، ابوالبشر و نسل او، انسانهایى دیگر در زمین زندگى مىکردهاند؛ مانند آیه « و اذ قال ربک للملئکة انى جاعل فى الارض خلیفة قالوا اتجعل فیها من یفسد فیها و یسفک الدماء. . . (1)؛ زمانى که پروردگارت به فرشتگان فرمود: مىخواهم در زمین جانشینى بگذارم، گفتند [باز] در زمین کسانى مىگذارى که در آن فساد کنند و خونها بریزند»
که از آن برمىآید قبل از آفرینش بنى نوع آدم، دوره دیگرى بر انسانیت گذشته است. در بعضى از روایات وارده از ائمه علیهم السلام مطالبى آمده که سابقه ادوار بسیارى از بشر را قبل از دوره حاضر اثبات مىکند.
از امام صادق(ع) روایتى شده که به راوى فرمود :... وَ تَرَى أَنَّ اللَّهَ لَمْ يَخْلُقْ بَشَراً غَيْرَكُمْ بَلَى وَ اللَّهِ لَقَدْ خَلَقَ اللَّهُ أَلْفَ أَلْفِ عَالَمٍ وَ أَلْفَ أَلْفِ آدَمٍ أَنْتَ فِي آخِرِ تِلْكَ الْعَوَالِمِ وَ أُولَئِكَ الْآدَمِيِّين، شاید گمان مىکنید که خدا غیر از شما هیچ بشر دیگرى را نیافریده است. نه، چنین نیست؛ بلکه هزار هزارعالم و هزار هزار آدم آفریده که شما از نسل آخرین آن ها هستید. (2)
ودر روایت دیگر از ان حضرت نقل شده كه فرمود: اگر ملائكه موجودات زمينى را قبلا نديده بودند، كه خونريزى كردند، از كجا گفتند (أَ تَجْعَلُ فِيها مَنْ يُفْسِدُ فِيها وَ يَسْفِكُ الدِّماءَ؟) (3 )
علامه طباطبایى(ره) می فرماید . ممكن است اين فرمايش امام اشاره باشد، بدورانى كه قبل از دوران بنى آدم در زمين گذشته، هم چنان كه اخبارى نيز در اين باره رسيده است .(4 )
البته ازیافته های علوم و فسیل های یافت شده به دست می آید، که این موجودات هرچند شباهت زیادی به انسان داشتند. اما تفاوت هایی نیز با انسان های امروزی دارا بودند که احتمال تفاوت نژادی این دو موجود را جدی می کند؛ با این فسیل ها و نمونه های باقی مانده از انسان نماها نمی توان به این باور رسید که این ها یقینا اجداد ما انسان ها بودند، بلکه این احتمال هم به طور جدی مطرح است که این فسیل ها از نسلهای منقرض شده از موجوداتی همانند انسان بودند.
علامه طباطبایى(ره) در ذیل آیه 1 سوره نساء مىفرماید: «از ظاهر سیاق برمىآید که مراد از «نفس واحده»، آدم و مراد از «زوجها» حوا است که پدر و مادر نسل انسانند. ما نیز از آن نسل هستیم. به طورى که از ظاهر قرآن کریم برمىآید، همه افراد نوع انسان به این دو تن منتهى مىشوند. از آیه برمىآید که نسل موجود از انسان، تنها به آدم و همسرش منتهى مىشود. جز این دو نفر، هیچ کس دیگرى در انتشار این نسل دخالت نداشته است». (5 )
پی نوشت ها:
1. بقره(1)آیه 30.
2.توحید صدوق،شیخ صدوق، ص 277.قم ، ناشر: جامعه مدرسين .
3.ترجمه الميزان، ج1، ص: 183.
4.همان.
5.همان، ج4، ص، 214.






