سلام
من مرجعم آقای خامنه ای هستند

1. تو نماز جمعه من موقعی که در رکعت اول بعد از حمد و سوره قنوت میخونن رفتم رکوع ولی ذکر نگفتم و سریع ایستادم به قنوت، حالا باید سجده سهو انجام بدم یا کار دیگه ؟

2. لطفا موارد مجاز غیبت رو بگید؟
مثلا
الف :موقعی که درباره عیب کسی 3نفری صحبت میکنیم، من و دوستم میشناسیم طرفو ولی نفر سوم نمیشناسه؟ این غیبت میشه
ب: یا موقعی که در مورد یه استاد از ما سوال میشه؟ میتونیم بگیم من درس دادنشو قبول ندارم یا مطلب رو میپیچونه و بیانش خوب نیست و ... یا فقط حرفی بزنیم که جلوی طرف هم میتونیم بگیم که اینجوری خیلی خفیف تر باید صحبت کنیم شاید با این انتقاد خفیف هم ناراحت بشه پس فقط مجبوریم تعریف کنیم ازش..؟
ج: در مورد یه دوست یا همسایه یه عالم یه دکتر از ما میپرسن، اینجا چطور ؟ بگیم همه چی رو؟ مثلا پدرم از من میپرسه همسایت چجوره؟ باز ماشینشو میاره داخل حیاط؟ رو پشتبون دیش ماهواره دارن؟
کلا تو مشورت غیبت مجازه یا موقع گزارش کار دادن؟
و مواردی از این دست رو بگید لطفا...
ممنونم

پرسش: سلام من مرجعم آقای خامنه ای هستند 1. تو نماز جمعه من موقعی که در رکعت اول بعد از حمد و سوره قنوت می خونن رفتم رکوع ولی ذکر نگفتم و سریع ایستادم به قنوت، حالا باید سجده سهو انجام بدم یا کار دیگه؟
پاسخ:
پرسشگر گرامی، با سلام و سپاس از ارتباط تان با مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی.
نماز شما، صحیح است و اعاده آن، واجب نیست و سجده سهو هم لازم ندارد؛ زیرا اگر مأموم سهواً پیش از امام به رکوع رود و سر بردارد و دو باره با امام به رکوع رود، نمازش صحیح می باشد. (1)

پی نوشت:
1. امام خمینی، توضیح المسائل، ص 228، مسئله 1476-1477.

پرسش: ؟ 2. لطفا موارد مجاز غیبت رو بگید؟ مثلا الف :موقعی که درباره عیب کسی 3نفری صحبت میکنیم، من و دوستم میشناسیم طرفو ولی نفر سوم نمیشناسه؟ این غیبت میشه ب: یا موقعی که در مورد یه استاد از ما سوال میشه؟ میتونیم بگیم من درس دادنشو قبول ندارم یا مطلب رو میپیچونه و بیانش خوب نیست و ... یا فقط حرفی بزنیم که جلوی طرف هم میتونیم بگیم که اینجوری خیلی خفیف تر باید صحبت کنیم شاید با این انتقاد خفیف هم ناراحت بشه پس فقط مجبوریم تعریف کنیم ازش..؟ ج: در مورد یه دوست یا همسایه یه عالم یه دکتر از ما میپرسن، اینجا چطور ؟ بگیم همه چی رو؟ مثلا پدرم از من میپرسه همسایت چجوره؟ باز ماشینشو میاره داخل حیاط؟ رو پشتبون دیش ماهواره دارن؟ کلا تو مشورت غیبت مجازه یا موقع گزارش کار دادن؟ و مواردی از این دست رو بگید لطفا... ممنونم
پاسخ:

موارد جواز غیبت، عبارت است از:
1. دادخواهی: اگر انسان برای دادخواهی نزد کسی که می‌تواند حق او را بگیرد، از دیگری که بر او ظلم نموده، ‌تظلّم و دادخواهی کند، به گونه ای که مستلزم ذکر نام او باشد، اشکال ندارد. (1)
2. غیبت کردن از کسی که فسقش آشکار باشد، نه پنهانی؛ مثل این که ظرف شراب را آشکارا در خیابان و بازار به دست گرفته و بیاشامد. ‌همچنین کسی که پرده حیا را انداخته، در حضور مردم از گناه کردن حیا نمی‌کند؛ مثلاً به کسی که ریش‌تراش است، بگوییم ریش‌تراش است. قدر مسلّم جواز غیبت، گناهی است که آشکارا به جا می‌آورد. (2)
3. جرح شاهد یا راوی: هنگامی که انسان ببیند شخص فاسقی در دادگاه بر امری شهادت می‌دهد یا روایتی نقل می‌کند، برای حفظ حقوق مسلمانان و احکام شرع، باید هر چه درباره او می‌داند، بیان کند. (3)
4. نُصْح مستشیر (نصیحت و راهنمایی کسی که طلب مشورت کرده): هر گاه مسلمانی با کسی در خصوص معامله ای یا شناخت شخص دیگری مشورت نماید و طرف مشورت، عیبی از شخص می‌داند که اگر نگوید، ازدواج یا معامله صورت می‌گیرد و مسلمان به ضرر می‌افتد، یا این که امری محقق می‌شود که مشورت کننده لطمه جبران ناپذیری می‌بیند، در این صورت، ذکر عیب مانعی ندارد. (4)
5. غیبت کردن به قصد نهی از منکر، با شرایط آن مانعی ندارد؛ به این معنا که هر گاه منکری را از مسلمانی ببیند و بداند اگر غیبتش را بکند، آن را ترک می‌کند، جایز است؛ ولی اگر احتمال بدهد آن را ترک کرده، ذکر آن جایز نیست.
اگر مفسده هتک آبروی مسلمان، بیش تر از مفسده منکری که مشغول آن است باشد، غیبت کردنش جایز نیست؛ هر چند یقین داشته باشد که به واسطه غیبت کردن، آن گناه را ترک خواهد کرد.
6. ذکر کردن کسی به عیب و نقصی که به آن مشهور و نشانه‌اش شده است، مانند احول (چشم چپ) و اعرج (شل)؛ البته در صورتی که قصد عیب‌جویی نداشته و فقط به منظور معرفی و شناساندن شخص باشد و طرف از ذکر این القاب ناراحت نباشد. در غیر این صورت، باید از این القاب استفاده نکند؛ چون موجب رنجش و آزار برادر دینی می‌شود. (5)
7. ردّ ادعای کسی که به دروغ به خود نسبتی می‌دهد؛ زیرا مصلحت حفظ انساب و خانواده ها، مقدّم بر مفسده هتک ادعا کننده است. (6)
8. به طور کلی، هر موردی که مصلحت غیبت کردن، ‌از مفسده هتک احترام مؤمن بیش تر باشد، مانند شهادت دادن در مواردی که لازم است. (7)
بنابراین، مواری را که در سؤال ذکر کرده اید، آن غیبت هایی که برای معرفی افراد یا مشورت گفته می شود و یا فسق آشکار دیگری است، حرام نیست.

پی‌ نوشت‌ ها:
1. آیت الله سید عبدالحسین دستغیب، گناهان کبیره، ج 2، ص 281؛ سید عبدالله شبّر، اخلاق، ‌ترجمه‌ محمد رضا جباران، ص 239.
2. آیت الله سید عبدالحسین دستغیب، همان، ص 280.
3. سید عبدالله شبّر، همان، ص 240.
4. آیت الله سید عبدالحسین دستغیب، همان، ص 281.
5. همان، ص 282.
6. همان.
7. همان؛ آیت الله خامنه ای، اجوبة الاستفتائات، مسئله 1391 و 1394؛ سؤال تلفنی از دفتر آیت الله خامنه ای (7746666-0251).