درباره همسرداري علي عليه السلام توضيح جامعي فرماييد تا انشاالله رفتار علوي الگوي رفتاي ما در خانواده گردد

با سلام و آرزوی قبولی طاعات و عبادات شما در این ماه عزیز؛ و تشکر به خاطر ارتباطتان با مرکز؛
در باره چگونگی رفتار حضرت علی(ع) با همسران خویش، جز حضرت فاطمه(س)، در تاریخ مطالب بسیار اندکی موجود است. مسائلی که در محیط خانواده و رفتار و گفتاری که میان زن و شوهر پیش می‌آمد، معمولاً به خارج منعکس نمی‌شد . ضرورتی برای ثبت و نقل آن ها وجود نداشت. البته در باره رفتار علی(ع) با دختر گرامی پیامبر به جهت موقعیت و جایگاه بی‌بدیل حضرت زهرا(س) و شخصیت ممتاز وی، مطالب نسبتاً فراوانی در کتاب‌های تاریخ و حدیثی ذکر شده است. رفتارهای داخلی آنان به مقدار اندکی در کتاب‌ها دیده می‌شود. در این جا به برخی از اصول رفتار علی (ع) با حضرت زهر اشاره می شود:
احترام به همسر
یکی از جلوه های رفتار حضرت امام علی احترام به همسر می باشد. حضرت زهرا پس از رحلت رسول اسلام (ص)وقتي «فدك» را به ناحق از او گرفتند، براي دفاع از حقّ خويش و بازگرداندن حقّش نزد خليفه وقت رفت؛ اما با ارائه استدلال‏هاي منطقي، موفّق نشد حقّ خود را بستاند، بنابراين با ناراحتي و تأثر شديد وارد منزل شد و اظهار ناراحتي نمود. حضرت زهرا شوهرش علي (ع)را مورد خطاب قرار داد و گفت: هيچ‏كس از من دفاع نكرد و از ظلم آن ها جلوگيري ننمود. خشمگين از خانه بيرون رفتم و پريشان و با شكست و افسردگي بازگشتم.تو اين‏گونه پريشان نشسته‏اي! تو همان بودي كه گرگان عرب را صيد مي‏كردي . اكنون زمين‏گير شده‏اي! يا علي! نه گويندگان را مانع هستي و نه ياوه‏گويان را دافع! اختيار از كفم رفته،... از اينكه با تو اين‏گونه سخن مي‏گويم، نزد خدا عذر مي‏خواهم، خواه مرا ياري كني، يا واگذاري! اي واي بر من در هر پگاه كه تكيه‏گاهم از كف بيرون رفت و بازويم بي‏رمق گشت.
علي (ع)با لحني محترمانه همسر مهربانش را دلداري داد و فرمود: واي بر تو مباد؛ بلكه واي بر دشمنان تو باد! اي دختر برگزيده خدا و يادگار نبوّت، از اندوه و غصّه دست بردار. به خدا سوگند! من در انجام وظيفه سستي نكردم و آنچه قدرت و توان داشتم، انجام دادم. (1)
حضرت علي (ع)‏چنان با خونسردي، متانت، دلجويي و احترام در برابر ناراحتي و شكوِه حضرت زهرا (س) برخورد مي‏نمايد، كه حضرت فاطمه آرام مي‏گيرد
جلوگیری ازحزن واندوه
علي (ع)همواره مواظب بود كه از حزن و اندوه زهرا (س) كه بعد از پدر بزرگوارش بسيار شده بود، بكاهد. زهرا (س) به پدرش پيامبر علاقه زيادي داشت. حضرت مي‏فرمود: «پيراهن پدرم را به من بدهيد.» چون پيراهن را مي‏گرفت، آن قدر مي‏بوييد تا بيهوش مي‏شد. علي (ع)مي‏فرمايد: «پيامبر را در پيراهنش غسل دادم و چون وضع زهرا را مشاهده كردم كه با بوييدن آن پيراهن بيهوش مي‏شود، آن را پنهان نمودم.» (2)
عدم اجبار به کار
حضرت علي درباره چگونگي برخورد با همسرش مي‏فرمايد: «به خدا سوگند! هرگز كاري نكردم كه فاطمه خشمگين شود . او را به هيچ كاري مجبور نكردم... او نيز هرگز مرا خشمگين نكرد . برخلاف ميل باطني من، قدمي برنداشت.» (3)
ياريِ همسر
از مسايلي كه در زندگي مشترك زن و شوهر مطرح است و در خوشبختي و نشاط خانواده تأثير به سزايي دارد، انجام كارهاي مربوط به زندگي و تأمينِ نيازها و انجام كارهاي خانه است. اين مسئله اگر به صورت عادلانه و صحيح حلّ شود و هريك از زن و شوهر وظيفه خود را به خوبي انجام دهند، بسياري از مشكلات پيش نخواهد آمد. صفا و صميميت در محيط خانواده حاكم خواهد شد. حضرت علي و حضرت زهرا (ع)در آغاز زندگي مشترك براي تعيين مسئوليت شان در كانون خانواده، خدمت رسول خدا (ص)رسيدند و از حضرت درخواست داوري نمودند. رسول خدا كارهاي درون خانه را برعهده حضرت فاطمه (س) گذاشت. كارهاي بيرون خانه را به حضرت علي (ع)سپرد. فاطمه مي‏فرمايد: «جز خدا كسي نمي‏داند كه من چه اندازه خوشحال شدم از اينكه كارهاي درون خانه به من واگذار شد و از كارهاي بيرون خانه و معاشرت و تماس با مردان معاف شدم.» (4)
در سخني از امام باقر (ع)آمده است: فاطمه (س) در خانه علي (ع)كارِ خانه؛ خمير كردن، نان پختن و نظافت را به عهده گرفت. علي (ع)نيز كارهاي بيرون خانه ، مانند: آوردن هيزم و تهيه مواد خوراكي را به عهده داشت.»(5) علي (ع)به كارهاي بيرون خانه اكتفا نمي‏كرد، بلكه در كارهاي خانه نيز شركت مي‏جست. حضرت با علاقه‏اي كه به زهرا (س) داشت، به او كمك مي‏كرد. حضرت، عدس پاك مي‏نمود، خانه را جارو مي‏كرد و در دستاس كردن، همسرش را ياري مي‏نمود.
امام صادق (ع)مي‏فرمايد: «علي (ع)هيزم مي‏آورد، آب مورد نياز خانه را تأمين مي‏كرد . خانه را جارو مي‏نمود. حضرت زهرا (س) نيز آرد مي‏كرد، خمير آماده مي‏نمود و نان مي‏پخت.»(6)
از برخي روايات استفاده مي‏شود كه حضرت علي (ع)بعضي اوقات در كارهايي مانند تهيه آرد و آسياب كردن نيز به كمك همسرش حضرت زهرا (س) مي‏شتافت. روزي رسول خدا (ص)به خانه علي (ع)وارد شد، ناگاه مشاهده كرد دختر و دامادش با محبّت بي‏نظير در كنار هم نشسته، با همكاري به آرد كردن «جو» مشغولند. پيامبر (ص)خطاب به آنان فرمود: اَيُّكُما اَعيي؛ كدام يك از شما خسته‏تر هستيد، تا به جاي او نشسته، كارش را انجام دهم؟ علي (ع)فرمود: اي رسول خدا! دخترت فاطمه، خسته‏تر است. حضرت كنار دامادش نشست و با هم به دستاس كردن مشغول شدند.(7)
پرستاري از همسر
هنگامي كه حضرت زهرا به سبب ستم و ضرب و شتمِ دشمنان، زمان ارتحالش فرا رسيد، در باره تشييع بدن مطهّر، محلّ دفن و چگونگي غسلش سفارش‏هايي به شوهرش علي (ع)كرد. حضرت به وصيّت عمل نمود. به علاوه علي (ع) هنگام بيماري همسرش، مانند پرستاري دلسوز از او مراقبت مي‏نمود. امام سجّاد (ع)از پدرش امام حسين (ع)نقل مي‏كند: وقتي حضرت زهرا بيمار شد، به علي (ع)سفارش كرد جريان كسالت او را به كسي خبر ندهد. علي نيز چنين كرد و كسي را در جريان كسالت زهراي اطهر قرار نداد. حضرت پرستاري و مراقبت از همسرش را به عهده گرفت و اسما نيز به او كمك مي‏كرد. »(8)
پي نوشت ها
1. طبرسي ،احتجاج، ترجمه بهراد جعفرى ،‏ اسلامیه ج 1، ص 244.
2. بحارالانوار، ج 43، ص 157.
3. محدث اربلى،كشف الغمة في معرفة الأئمة، ج 1، ص 363،بی نام
4. حر عاملی ،وسائل الشّيعه، ، بیروت ،ج 14، ص 123.
5.بحارالانوار، ج 43، ص 31، ح 38.
6 همان ، ج 43، ص 151، ح 7.
7.همان ، ج 43، ص 50 و 51، ح 47.
8. همان، ج 43، ص 171.