با عرض سلام و خسته نباشی من درباره ی کارهای حرام مستحب واجب مکروه و مباح یک سری مثال کوتاه می خواستم

پرسش: در مورد احکام واجب مستحب حرام مکروه مباح
شرح : با عرض سلام و خسته نباشی من در باره کارهای حرام مستحب واجب مکروه و مباح یک سری مثال کوتاه می خواستم؟

پاسخ:
پرسشگر گرامي، با سلام و سپاس از ارتباط­تان با اين مركز
واجب: کاری که انجام آن لازم است و ترک آن جایز نیست و در صورت ترک، عذاب به همراه دارد، مانند: نماز، روزه، حج، امر به معروف و نهی از منکر و ... .
حرام: کاری که ترک آن لازم است و انجام آن، گناه دارد، مانند: غیبت، دروغ، تهمت، نگاه به نامحرم و ... .
مستحب: کاری که انجام آن خوب است و ثواب دارد؛ ولی ترک آن هم اشکال ندارد و همچنین عذاب ندارد، مانند: نماز شب، کمک به مستمندان، زیارت قبور اهل بیت، خواندن دعا و ... .
مکروه: کاری که ترک آن خوب است و انجام آن هم اشکال ندارد، مانند: خوابیدن در مسجد، روزه در روز عاشورا، خوردن و آشامیدن در حال جنابت و ... .
مباح: كارى كه انجام و ترك آن مساوى است؛ نه عذابى دارد و نه ثوابى، مانند: راه رفتن و نشستن، خوابیدن و حرف زدن. البته همه این موارد در صورتی است که در شرایط عادی و بدون در نظر گرفتن امر دیگری باشد. (1)
لطفاً هر گاه سؤال شرعی می پرسید، نام مرجع تقلید خود را ذکر کنید تا بر اساس نظر مرجع شما پاسخ بدهیم.

پی نوشت:
1. آیت الله مکارم شیرازی، احكام جوانان، ص 10.