سلام. لطفا توضیح دهید وجوب بلند خوندن نماز برای مردها چگونه است؟
همه نمازها بجز صبح است؟ اگر تا کنون نمازها را آهسته خوانده باشیم باید قضای آنها را با صدای بلند به جا بیاوریم؟
آیا فقط حمد و سوره را باید بلند خواند یا کل نماز را؟
و به طور کلی جزئیات این موضوع را باز کنید. مرسی.

پرسشگر گرامی با سلام و سپاس از ارتباطتان با این مرکز.
واجب است مردان، حمد و سوره نماز صبح و مغرب و عشا را بلند، و حمد و سوره نماز ظهر و عصر را آهسته بخوانند. زنان نيز بايد حمد و سوره نماز ظهر و عصر را آهسته بخوانند؛ امّا حمد و سوره نماز صبح و مغرب و عشا را مى‏توانند بلند يا آهسته بخوانند. ولى اگر نامحرم صداى آن ها را بشنود، احتياط مستحب آن است كه آهسته بخوانند.
در جايى كه بايد حمد و سوره را بلند بخواند، اگر عمداً يك كلمه را آهسته بخواند، نماز باطل است. همچنين در جايى كه بايد آهسته بخواند، اگر يك كلمه را بلند بخواند، نماز باطل مى‏شود.
هر گاه در جايى كه بايد قرائت (حمد و سوره) را بلند بخواند، عمداً آهسته بخواند يا در جايى كه بايد آهسته بخواند، عمداً بلند بخواند، نمازش باطل است؛ ولى اگر از روى فراموشى يا ندانستن مسئله باشد، صحيح است؛ مگر اين ‏كه در ياد گرفتن مسئله كوتاهى كرده باشد كه بنا بر احتياط واجب اعاده مى‏كند.
نمازهایی که باید حمد و سوره آن ها را بلند بخوانیم، قضای آن ها را نیز باید بلند بخوانیم. (1)
این احکام فقط مربوط به حمد و سوره است و بقیه اذکار نماز، اختیار با خود نمازگزار است. اگر بخواهد، بلند بخواند و اگر بخواهد، آهسته بخواند.

پی نوشت:
1. آیت الله مکارم، رساله توضيح المسائل، مسئله 906، 907 و 908.