سلام من يك طلبه هستم از من سوال شده چرا در فيلم ها چهره ي بازيگر پيامبران پيشين مثل عيسي ع و يوسف ع نشان داده مي شود ولي چهره امامان را نشان نمي دهند لطفا اين سوال را فوري جواب دهيد براي فردا مي خواهم تشكر
پرسشگر گرامی با سلام و سپاس از ارتباط تان با این مرکز.
پرسش تان نشانگر ارادت بسيار شما به خاندان اهل بيت است . شما را تحسين كرده و آرزوي دوام اين ارادت را براي شما مي كنيم .
این که مرسوم شده چهره امامان را در فیلم ها نشان نمی دهند ، قطعا به خاطر احترام به شخصیت امام می باشد ، زیرا مردم بین شخصیت امام و کسی که این نقش را ایفا می کند ، مقایسه ها و در نتیجه قضاوت هایی می کنند. و گرنه ايفاي نقش پيامبر ، امام و غيره به شكل آشكارا اشکالی ندارد ، همان گونه که در تعزیه خوانی اشخاصي نقش امام حسین و امام سجاد (ع) را ایفا می کنند . مراجع بزرگوار تعزیه خوانی را با رعایت شئون كه موجب اهانت نباشد، بلا مانع دانسته اند .
به متن سوال و جوابي كه از آيه الله مكارم شيرازي پرسيده اند توجه كنيد:
تاكنون نسبت به وجود مقدّس حضرت حجّت بن الحسن (عجّل اللّه فرجه الشّريف)، و حضور و اطّلاع و عنايت ايشان به مؤمنان و شيعيان، فيلمى مستند به روايات اهل بيت عليهم السلام تهيّه و تدوين نشده است. ما تصميم گرفتهايم در اين زمينه حركتى انجام دهيم، مستدعى است. نظر مبارك خويش را نسبت به تهيّه صحنهاى در مسجد مقدّس جمكران، كه امام عصر را در حال حركت در كنار مردم و متديّنين هستند بفرماييد؟ (البتّه بدون نشان دادن چهره و بدن به طور كامل، بلكه فقط از زانو به پايين؛ بدين شكل كه امام عصر عليه السلام در حال گام برداشتن هستند.) فيلمبردارى از چنين صحنهاى چه حكمى دارد؟ يا در كنار مؤمنانى كه مشغول دعا خواندن هستند، صحنهاى از امام زمان عليه السلام (بدون نشان دادن چهره و بدن به طور كامل، بلكه به تصوير كشيدن دو دست امام در حال قنوت) فيلمبردارى گردد، حكمش چيست؟
جواب:
چنانچه احترامات لازم رعايت شود، و اين اشتباه براى بيننده حاصل نشود كه گمان كند واقعاً امام را در اين صحنه در مسجد جمكران و مانند آن ديده و فيلم برداشتهايد، اشكالى ندارد. (1)
نتيجه آن كه: چنانچه توهيني به امامان نباشد و اشتباهي رخ ندهد، ايفاي نقش از طرف امام، با توجه به اين كه همه مي دانند اين يك ايفاي نقش است ،مانعي ندارد. و در اين امر بين امامان و پيامبران تفاوتي نيست.
پي نوشت :
1. استفتائات جديد، ج3، ص 597 ، انتشارات مدرسه امام علي بن ابي طالب ، 1381.






