با سلام
من بعد از رسیدن به سن تکلیف از همان مرجع تقلیدی که پدر و مادرم از آن تقلید می کردند تقلید کردم ولی حالا بعد از چندین سال احساس می کنم که به دلایلی که نمی دانم صحیح است یا نه می خواهم مرجع تقلید خود را تغییر دهم .
من تحت چه دلایل و یا شرایطی می توانم این کار را انجام دهم ؟
آیا شما می توانید اطلاعاتی پیرامون مراجع تقلید حاضر در اختیار من قرار دهید ؟
پرسشگر گرامی با سلام سپاس از ارتباط تان با این مرکز
در صورتی که از طریق پدر و مادر یقین یا اطمینان به اعلم بودن مرجع تقلید آن ها داشته اید و تقلید کرده اید ، تقلید شما صحیح است. و چنان چه بخواهید مرجع تقلید خود را تغییر دهید، باید از راه تحقیق در اعلمیت مراجع وارد شوید و اگر از راه تحقیق ،اطمینان به اعلم بودن مرجع خود پیدا کنید یا حتی گمان پیدا کنید که مرجع تقلید شما اعلم است بر تقلیدخود باقی بمانید و نمی توانید تغییر مرجع تقلید بدهید. اما اگر یقین یا اطمینان به اعلم بودن مرجع دیگری پیدا کنید، باید به مرجع اعلم رجوع کنید.
مجتهد اعلم را از سهراه مى توان شناخت :
اول: آن که خود انسان یقین کند ، مثل آن که از اهل علم باشد و بتواند مجتهد و اعلم را بشناسد .
دوم: آن که دو نفر عالم عادل که مى توانند مجتهد و اعلم را تشخیص دهند، مجتهد بودن یا اعلم بودن کسى را تصدیق کنند ، به شرط آن که دو نفر عالم عادل دیگر با گفته آنان مخالفت ننمایند .
سوم : آن که عدهاى از اهل علم که مى توانند مجتهد و اعلم را تشخیص دهند ، و از گفته آنان اطمینان پیدا مى شود، مجتهد بودن یا اعلم بودن کسى را تصدیق کنند . (1)
چنان چه از راه تحقیق به این نتیجه برسید که مرجع تقلید فعلی شما با مراجع دیگری مساوی در اعلمیت است ، در این فرض به نظر بعضی مراجع تغییر مرجع تقلید جایز است و به نظر بعضی مراجع ،تغییر مرجع تقلید ، جایز نمی باشد. شما طبق فتوای مرجع فعلی خود در این مورد رفتار کنید. اگر مرجع فعلی شما عدول از مرجع تقلید را به مرجع تقلید دیگری که مساوی در علم باشد ، جایز بداند ، می توانید تغییر مرجع تقلید بدهید.
لطفا هرگاه سوال شرعي مي پرسيد ، نام مرجع تقليد خود را ذکر کنيد تا بر اساس نظر مرجع شما پاسخ بدهيم .
پی نوشت:
1. امام خمینی، توضیح المسائل، م 2 و 3.






