بسمه تعالي

مرجع تقليد عاليقدر

با سلام و احترام،

ضمن تشكر از ايجاد فضاي مجازي براي دريافت پاسخ سئوالات، به استحضار مي‌رساند جد بزرگ اينجانب كه از لحاظ مالي بسيار غني و ثروتمند بوده، در شرف عزيمت به سفر حج واجب بوده و بار سفر خود را بسته و تا يك آبادي نزديك به روستاي خودشان نيز رفته ولي دست برقضا در آن آبادي به يكي از دوستانش برخورد مي‌كند و به جد بزرگ ما پيشنهاد مي‌كند كه من سال آينده مي‌خواهم بروم شما نيز بگذار سال ديگر مي‌رويم و از راه سفر حج باز مي‌گردد، و چندي طول نمي‌كشد كه تمام احشام و اموال خود را از دست داده و خود نيز مريض مي‌شود و ديگر به سفر خانه خدا نمي‌رود، الان نيز وضع مالي بازماندگان ايشان نيز چندان خوب نيست و هميشه در كارهايشان با مشكل مواجه مي‌شوند و بزرگانمان نيز علت را بر نرفتن جد بزرگشان به سفر حج مي‌دانند. لذا از آن مرجع عاليقدر تقاضاي راهنمايي و كمك در اين حوزه را دارم.
پيشاپيش از بذل توجه حضرتعالي سپاسگزارم.

اجركم عندا...

با سلام و تشکر به خاطر ارتباطتان با اين مرکز !
اگر پدر بزرگ تان از نظر مالی و قدرت بدن استطاعت حج را داشته و می توانسته در همان سال استطاعت به حج برود (یعنی راه رفتن برایش باز بوده و می توانسته به حج مشرف شود و نرفته) حج به گردنش آمده است و اگر بعد از مرگش مالی داشته که نیابت برایش گرفته شود ، باید نیابت گرفته شود . (1)
و اگر مالی نداشته ، ورثه تکلیفی ندارند ؛ اما می توانند پولی جمع کنند و یک نیابت حج برای آن مرحوم بگیرند تا هم حج او ادا شود و هم ثواب زیادی نصیب پول دهندگان برای نیابت حج شود و هم ان شاء الله اگر مشکلاتی دارند ، برطرف شود.
پی نوشت:
1. آیة الله مکارم ، توضیح المسائل ، م 2346.