با سلام و احترام
خدمت شما خوبان عرض می نمایم که چندی پیش به همراه همسرم به کیش سفر نمودم و در یکی از هتل های این جزیره برای سه شب اقامت نمودیم.
در اثر اتفاقی روی یکی از مبل های اتاق محل اقامت به اندازه یک لکه بزرگ حدودا پنج سانت در پنج سانتی متر نجاست بجا ماند که امکان شستشوی آن هم وجود نداشت.
موقع ترک هتل من این مطلب را به هتل دار نگفتم و مخفی نمودم.
لحظه اول تحویل هتل هم هیچ صحبتی مبنی بر پاک بودن اتاق و شرط بر پاک تحویل دادن نشده بود.
بعد از برگشت از مسافرت و هتل دچار عذاب وجدان شده ام. نمی دانم چیکار کنم.
مدیون شده ام؟
سایر مسافرین برایشان چه حکمی دارد.؟ آنها موقع استفاده از آن مبل نجس خواهند شد؟
صاحب هتل راضی هست؟
نمی دانم چیکار کنم؟
بارها خواسته ام به هتل زنگ بزنم و موضوع را به آنها بگویم
خواهشمند است مرا بطور کامل راهنمایی نمایید:
اولا حکم شرعی این مساله چیست؟
برای بقیه که از هتل استفاده خواهند کرد چه حکمی دارد؟
تکلیف من چیست و من باید چیکار کنم؟
پیشاپیش از چاسخ شما سپاسگزارم.
لازم به ذکر است من قبلا مقلد آیت اله فاضل لنکرانی بوده ام ولی بعد از فوت ایشان دیگر اقدامی در جهت انتخاب مرجع تقلید ننموده ام و سعی کرده ام عمل به احتیاط نمایم.
با تشکر
پرسش: تکليف من چيست؟ شرح : با سلام و احترام خدمت شما خوبان عرض مي نمايم که چندي پيش به همراه همسرم به کيش سفر نمودم و در يکي از هتل هاي اين جزيره براي سه شب اقامت نموديم. در اثر اتفاقي روي يکي از مبل هاي اتاق محل اقامت به اندازه يک لکه بزرگ حدودا پنج سانت در پنج سانتي متر نجاست بجا ماند که امکان شستشوي آن هم وجود نداشت. موقع ترک هتل من اين مطلب را به هتل دار نگفتم و مخفي نمودم. لحظه اول تحويل هتل هم هيچ صحبتي مبني بر پاک بودن اتاق و شرط بر پاک تحويل دادن نشده بود. بعد از برگشت از مسافرت و هتل دچار عذاب وجدان شده ام. نمي دانم چيکار کنم. مديون شده ام؟ ساير مسافرين برايشان چه حکمي دارد.؟ آنها موقع استفاده از آن مبل نجس خواهند شد؟ صاحب هتل راضي هست؟ نمي دانم چيکار کنم؟ بارها خواسته ام به هتل زنگ بزنم و موضوع را به آنها بگويم خواهشمند است مرا بطور کامل راهنمايي نماييد: اولا حکم شرعي اين مساله چيست؟ براي بقيه که از هتل استفاده خواهند کرد چه حکمي دارد؟ تکليف من چيست و من بايد چيکار کنم؟ پيشاپيش از چاسخ شما سپاسگزارم. لازم به ذکر است من قبلا مقلد آيت اله فاضل لنکراني بوده ام ولي بعد از فوت ايشان ...
پاسخ: پرسشگر گرامي باسلام و تشکر از ارتباط با اين مرکز.
به طور کلي اگر جايي از خانه يا اموال ديگران را نجس کرده باشيد ، در صورتي که بدانيد نجاست آن در چيزهايي که براي خوردن و آشاميدن استفاده مي شود، سرايت مي کند ، بايد به او بگوييد (1)
هم چنين به نظر بعضي از مراجع، اگر چيزي که نجس کرده ايد ، در کاري استفاده مي شود که شرط آن پاکي و طهارت است مانند لباس که در نماز استفاده مي شود و يا درآب وضو و غسل سرايت مي کند ،احتياط واجب است که نجاست آنجا و يا آن چيز را به صاحب خانه خبر دهد.
به نظر بعضي از مراجع در دو صورت آخر، يعني در کاري که شرط آن طهارت ظاهري است ،نجاست سرايت کند و در خوردن و آشاميدن سرايت نکند، گفتن واجب نيست ، هر چند احتياط مستحب است که به صاحب آن بگويد.(2)
در غير اين صورت ها اطلاع دادن به صاحب هتل و مسافران هتل لازم نيست.
اما اگر کسي قسمتي از خانه يا لوازم آن را نجس کند، به اعضاي خانواده که با او معاشرت دارند و در صورت سرايت نجاست براي خودش هم در نماز يا غذا گرفتاري ايجاد مي کند، بايد نجاست آن چيز را خبر دهد يا به نحوي آن را تطهير کند ، يا با چيزي بپوشاند تا لباس و بدن اعضاي خانواده، آلوده به نجاست نشود. (3)
از نظر تقليد يا با اجازه يکي از مراجع زنده باقي بر آيت الله فاضل بمانيد يا بطور کلي از يک مرجع زنده تقليد کنيد چون عمل به احتياط بسيار مشکل است. زيرا مستلزم اين است که به همه فتوا ها آشنا باشيد و بعد به احتياط عمل کنيد.
پي نوشت ها:
1. توضيح المسائل مراجع، ج1، مسئله 146.
2.همان، ذيل مسئله 146.
3. همان، ذيل مسئله 144.