O پرسش 10 . چه عواملى انسان را متوجه توبه مى‏کند؟

با توجه به این‏که توبه وسیله نجات است، عقل و شرع آن را لازم و ضرورى مى‏داند اما چه بسا از این مقوله مهم غفلت شود. عواملى که انسان را متوجه توبه مى‏کند و او را در این راه یارى مى‏رساند، عبارتند از:
الف محاسبه نفس (مراقبت برکردار خویش): امیرالمؤمنین علیه السلام مى‏فرماید: « کسى که به محاسبه نفس خود بپردازد، از عیب‏هاى خود آگاه و گناهانش را مى‏فهمد، در نتیجه به بازگشت و توبه روى مى‏آورد و به اصلاح خود مى‏پردازد » .45
ب) توجه به آثار گناه: کسى که به پیامدهاى گناه بیندیشد، قطعاً در صدد جبران آن و اصلاح خود برخواهد آمد.
مهم‏ترین آثار گناهان عبارتند از:
1- سلب نعمت: امام صادق علیه السلام مى‏فرماید: « خداوند به بنده‏اش نعمتى را نصیب نمى‏کند که باز پس بگیرد، مگر به جهت گناهى که مرتکب شده و از این جهت مستحق گرفتن و محرومیت از نعمت شده است» .46
2- نزول بلا: امام رضا علیه السلام مى‏فرماید: « هر چه انسان گناه تازه‏اى را مرتکب شود، خداوند بلاهاى تازه‏اى را که قابل شناخت نباشد، فرو مى‏فرستد».47
3- کاهش رزق: امام على علیه السلام مى‏فرماید: « مُداوِمَُْ الْمَعاصىِ تَقْطَعُ الرِّزْقَ؛ تداوم معصیت، رزق را قطع مى‏کند» .48
4- کاهش عمر:امام صادق علیه السلام مى‏فرماید: « کسانى که براثر گناه از پاى در مى‏آیند، بیش‏ترند از کسانى که با اجل طبیعى مى‏میرند. کسانى که به خاطر احسان زندگى مى‏کنند، بیشترند از کسانى که با عمر طبیعى زندگى مى‏کنند» .49
5- تسلط بیگانگان: امام باقر علیه السلام مى‏فرماید: « خدا مى‏فرماید: « کسى که مرا بشناسد و در عین حال عصیان ورزد، بر او کسى را که مرا نشناسد مسلط مى‏کنم» .50
6- ذلت: امیرالمؤمنین علیه السلام مى‏فرماید: « کسى که خدا را عصیان کند، خود را ذلیل ساخته است» .51
7- سلب توفیق: امام صادق علیه السلام مى‏فرماید: « شخصى که معصیت کند، از خواندن نماز شب محروم مى‏شود.» 52
8- قساوت قلب: امام على علیه السلام مى‏فرماید: « قلب سخت نمى‏شود مگر به خاطر گناه زیاد» .53
پ) توجه به آثار توبه و مقام تائبان: یکى از عواملى که انسان را متوجه توبه مى‏کند، توجه به آثار و نتایج توبه است که عبارتند از:
1- دوستى با خدا: قرآن مجید فرمود: « خداوند توبه کنندگان را دوست دارد » .54
2- پاکسازى دل: امیرمؤمنان مى‏فرماید: « توبه مایه طهارت دل است» .55
3- محو گناه: پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: « توبه گناهان پیشین را جبران مى‏کند» .56
4- نزول رحمت الهى: امام على علیه السلام مى‏فرماید: « توبه موجب نزول رحمت است«.57
5- تبدیل گناه به حسنه: قرآن مجید مى‏فرماید: « کسى که توبه کند و ایمان آورد و عمل صالح انجام دهد، خداوند گناهانش را به حسنات تبدیل مى‏کند» .58
ت )توجه به ناگهانى بودن مرگ: لقمان به فرزندش گفت: « توبه را به تأخیر نیندازید، زیرا مرگ ناگهان فرا مى‏رسد» .59 امام على علیه السلام مى‏فرماید:« همواره درباره مرگ، هوشیار و محتاط باش! مبادا تو را در حالى دریابد که دردام گناهى و با خود از توبه مى‏گویى اما مرگ میان تو و توبه فاصله اندازد. در این صورت خود را به هلاکت و سقوط سپرده‏اى» .60