پرسش 35 .آیا توبه مشرک پذیرفته مى‏شود؟

قرآن مجید در دو مورد یادآور شده که خدا از همه گناهان مى‏گذرد جز گناه شرک: « اًّنّ الله لایغفر أنْ یشرک به و یغفر ما دون ذلک لمَن یشأ؛ خداوند شرک را نمى‏بخشد و کم‏تر از آن را براى هر کس که بخواهد مى‏آمرزد» .146
اما با توجه به این که آیات توبه با عمومیت خود، شرک را نیز در برمى‏گیرد (وَ هُوَ الَّذِى بَقْبَلُ التَّوْبََْ عَنْ عِبادِهِ؛ او است که توبه را از بندگانش مى‏پذیرد)147 این آیه و آیات دیگر شامل بخشوده شدن شرک در پرتو توبه نیز مى‏باشد. پس منظور از عدم عفو مشرک، عدم پذیرش توبه وى نیست، بلکه »مقصود آن است که برخى از گناهان، بدون توبه نیز براثر رحمت گسترده خدا، با راه‏هایى مانند انجام کارهاى نیک، شفاعت و ترک گناه کبیره بخشوده مى‏شوند، ولى هرگز شرک در قلمرو این رحمت خاص قرار نمى‏گیرد، زیرا مشرک هیچ گونه شایستگى براى نزول رحمت حق ندارد. البته بخشوده شدن در پرتو توبه یک امر بدیهى است. کسانى که در صدر اسلام به دین مى‏گرویدند و پیامبر اسلام آنان را مى‏پذیرفت، مشرک بودند«.148 پس توبه و بازگشت از گناه، همه گناهان حتى شرک را مى‏شوید.