ازدواج در اسلام چه حکمی دارد؟
ازدواج در دین اسلام به خودی خود واجب نیست، بلکه مستحب مؤکد میباشد، ولی اگر کسی به خاطر ازدواج نکردن به گناه بیفتد، در آن صورت لازم است ازدواج کند. ازدواج در هیچ صورتی حرام نیست ، مگر از دواج با محارم و ازدواج با دو خواهر در یک زمان که به تفصیل در رساله های عملیه بیان شده است.
اهمیت ازدواج در اسلام از این جهت است که ازدواج علاوه بر این که غریزه جنسی را ارضا میکند، عاملی در رهایی از تنهایی و برقراری دوستی و صمیمیت همراه با دلسوزی و خیرخواهی است . هم چنین پیوند همسران به عنوان آرامش دهنده همدیگر و مکمّل یکدیگر محسوب میگردد.
قرآن مجید میفرماید: " از نشانههای خدا آن است که از جنس خودتان همسرانی برای شما آفرید تا در کنار آنها آرامش یابید".(1) با ازدواج، عفت و پاکدامنی در افراد و جامعه جایگزین شهوترانی و بیبند و باری میگردد، زیرا آتش برافروخته غریزه جنسی، با ازدواج مهار میشود و از بسیاری از ناهنجاریها پیشگیری میگردد. بیجهت نیست که پیامبر(ص) فرمود: "هر کس ازدواج کند، نیمی از دینش را احراز کرده است، پس باید در نیم دیگر از خدا بترسد".(2)
روان شناسان یکی از نیازهای اساسی و مهم آدمی را نیاز به محبت ذکر کردهاند. آدمی در هر سن و سالی به محبت احتیاج دارد. یکی از راههای مهم ابراز مهر و محبت و برقراری دوستی بین زن و مرد، ازدواج است. از طرف دیگر محیط گرم و صمیمی خانواده، فرصتی برای تبادل اندیشهها، رشد اجتماعی فرهنگی و اخلاقی زن و شوهر است، علاوه بر این که یکی از فوائد ازدواج، فرزند آوری و بقای نسل است. به دلیل آثار و پیامدهای یاد شده اسلام، برای ازدواج جایگاه و اهمیت خاصی قائل شده است.
پی نوشت:
1 - روم (30 )، آیه 21.
2 - سفینه البحار، ج 1، ص 561.