چرا با پیشرفت علم و دانش بی دینی و بی اعتقادی در جوانان رواج پیدا کرده است؟
مشکل بىاعتنایى به ارزشهاى معنوى، ناشى از اراده و اختیار خود انسان است. خداوند مىفرماید: إِنَّا هَدَیْناهُ اَلسَّبِیلَ إِمَّا شاکِراً وَ إِمَّا کَفُوراً، .(1) متأسفانه بسیارى از افراد تحت تأثیر هواى نفس و پیروى از امیال و خواهشهاى نفسانى، راه ضلالت و گمراهى را بر مىگزینند. قرآن در این زمینه فرموده است: لَقَدْ خَلَقْنَا اَلْإِنْسانَ فِی أَحْسَنِ تَقْوِیمٍ* ثُمَّ رَدَدْناهُ أَسْفَلَ سافِلِینَ، . (2)
برخى از رفتارها و برخوردها ناصحیح و مخالف شرع در بیان احکام شرعى، موجبات بدبینى عدهاى از افراد- خصوصاً جوانان- را فراهم آورده است، حضرت امام (ره) و رهبر معظم انقلاب بارها خطر این گونه افراد را متذکر شده و در این خصوص مىفرمایند: «معناى تحجر آن است که کسى که مىخواهد از مبانى اسلام و فقه اسلام، براى بناى جامعه استفاده کند، به ظواهر احکام اکتفا کند و نتواند کشش طبیعى احکام و معارف اسلامى را در آن جایى که قابل کشش است درک کند و براى نیاز یک ملّت و یک نظام و یک کشور که نیاز لحظه به لحظه است، نتواند علاج و دستور روز را نسخه کند و ارائه بدهد، این بلاى بزرگى است»، . (3)
حل نشدن بسیارى از مشکلات و معضلات اجتماعى، فرهنگى و اقتصادى (مانند اشتغال، مسکن و رفاه)، و عدم اجراى ارزشهاى اسلامى در جامعه به صورت کامل (مانند عدالت اجتماعى، مبارزه با مظاهر فساد و.)، باعث شده که مردم این مشکلات را همواره از چشم روحانیت ببینند و انتظارات غیر واقعى و بیش از حد از آنان داشته باشند.
اما کارها و اقدامات انجام شده را مىتوان در دو بعد، مورد بررسى قرار داد.
الف) اقدامات نظرى و اندیشهاى:
1- تقویت و تثبیت ارزشهاى اسلامى و ایمان مذهبى از طریق برگزارى جلسات پرسش و پاسخ و مشاوره بصورت شفاهى و کتبى براى حل مشکلات و شبهات عقیدتى و برگزارى جلسات روح بخش دعا و سخنرانىهاى مفید و پرمحتوى نماز جماعت در مؤسسات و ادارات برگزارى و گسترش برنامه روح بخش اعتکاف در سطح شهرها خصوصاً دانشگاهها بطوریکه هر سال با استقبال بیشترى روبرو بوده است.
2- ایجاد و تقویت هویت جوانان از طریق شناخت استعدادها و تواناییهاى بالقوهاى که دارند آشنا نمودن آنها با گذشته درخشان اسلامى و ملى خود و دستاوردهایى که در دوران انقلاب و بعد از آن داشتهاند و آگاهى دادن نسبت به عقاید شوم دشمنان و خطرات ناشى از انحرافات اخلاقى و اعتیاد و بالا بردن درک و شناخت و قدرت تحلیل جوانان و شناساندن عوامل مشکلات اقتصادى و معضلات اجتماعى.
پاورقی:
1) انسان، آیه 3
2) تین، آیه 4 و 5
3) (روزنامه جمهورى اسلامى، 17 3 1376)