با این که پسرها از قدرت بدنی زیادتری برخوردارند، چرا باید 15 سالگی روزه بگیرند و دخترها در نُه سالگی، با اینکه ضعیف‌ترند؟ ...

پرسش : با این که پسرها از قدرت بدنی زیادتری برخوردارند، چرا باید 15 سالگی روزه بگیرند و دخترها در نُه سالگی، با اینکه ضعیف‌ترند؟ دختر کوچک و ناتوان که روزه نمی‌گیرد، چه حکمی دارد؟
پاسخ:
با سلام خدمت خواهر گرامی و با آرزوی توفیق الهی برای شما.
امیدواریم در تمام مراحل زندگی موفق و سربلند باشید و در پناه لطف و رحمت الهی باشید. از این که ما را امین خود دانسته و با ما مکاتبه کردید، سپاسگزاریم.
این امور داراى مصالح و حکمت هایی است که در بسیارى از موارد از آن‏ها اطّلاع کامل نداریم. احکام خداوند بر اساس مصالح واقعى تشریع مى‏شود. او که انسان را آفریده و به نیاز های انسان و سعادت او آگاه است و احکام را در جهت سعادت و کمال و نیاز انسان ها تنظیم نموده است.
یکی از شرایط تکلیف انسان ، رسیدن به سن بلوغ است و بلوغ شرعی غالبا بر اساس بلوغ طبیعی و جنسی است . در همه مناطق جهان با در نظر گرفتن شرایط طبیعى و اجتماعى، دختران زودتر به بلوغ طبیعى مى‏رسند و فعّالیّت غدد جنسى در آنان قبل از پسران آغاز مى‏گردد. «بنابراین تقدّم بلوغ شرعى و تکلیف دختران بر پسران ،‌بر اساس صلاحیّت طبیعى و جنسی است و این به معناى هماهنگى قوانین تشریع با مقرّرات تکوین است».(1)
تقریباً در همه مناطق کره زمین و در تمامى ادوار از ابتداى خلقت تا کنون به همین نحو بوده است. البته تمامى دختران در یک سنّ به بلوغ نمى‏رسند.
علل مختلفى در تسریع یا تأخیر بلوغ دخالت دارد. یکى از صاحب نظران مى‏گوید:
«نژاد، تغذیه و عوامل فیزیکى و روانى موجود در محیط زندگى و خانوادگى، در زمان ظهور بلوغ و میزان ترشّحات هرمونى اثر مى‏گذارد. آب و هوا نیز در بلوغ بى تأثیر نیست».(2) بنابراین نمى‏توان گفت تمامى دختران در نُه سالگى به بلوغ مى‏رسند، بلکه برخى دیرتر به بلوغ مى‏رسند، گرچه از نظر انجام دستورهاى مذهبى و تکالیف شرعى بنابر فتواى مشهور فقها از نُه سالگى مکلّف مى‏شوند.
افزون بر این، عقل (قوه شناختى) و اندیشه دختران، پیش از پسران شکوفا مى‏شود و یکى از نشانه‏هاى آن، به سخن در آمدن دختران قبل از پسران است. آنان پیش از پسران زبان مى‏گشایند. با توجه به رابطه‏اى که بین اندیشه و عقل و سخن گفتن وجود دارد، این نتیجه به دست مى‏آید که دستگاه فکرى دختران زودتر از پسران به کار مى‏افتد.
شکوفا شدن قوه شناختى و هوش در دختران، باعث شده که قانون گذار در دین و شریعت ، آنان را قبل از پسران مکلّف کند، به عبارت دیگر: برنامه احکام اسلامى براى سعادت و کمال انسان در زندگى ترسیم شده و آدابى است که دربردارنده برنامه تربیتى و زندگى سعادت مندانه مى‏باشد و زمانى متوجه انسان مى‏شود که اوّلاً قابلیّت دریافت داشته باشد، ثانیاً بتواند آن‏ها را در زندگى به کار گیرد.
این که خداوند برنامه خود را زودتر متوجه دختران و زنان نموده، نشانه آن است که از نظر بلوغ طبیعى و ذهنى، اینان بر مردان تقدّم دارند واین نشانه عنایت خداوند به زنان است که توانسته‏اند زودتر از مردان برنامه تربیتى واحکام اسلامى را دریافت نموده و براى خوشبختى و کمال خود در زندگى به کار گیرند. از طرف دیگر شاید در معرض تهدیدات بیشترى براى انحراف از حقیقت و سعادت در زندگى باشند. به این خاطر تکلیف زودتر متوجّه آنان شده است.
اما این که گفتید پسران قدرت بیشتری از دختران دارند، مربوط به سنین پس از بلوغ می‌شود و تا بلوغ، قدرت بدنی دختران ضعیف‌تر نیست، بلکه تنها روحیه خشن و فعالیت بدنی پسران بیشتر است. در عین حال دختران از صبر، تحمل و مقاومت بدنی بیشتر برخوردارند.
درباره روزه دختران ناتوان و ضعیف اغلب مراجع فرموده‌اند: اگر روزه موجب ضعف غیر قابل تحمل بشود و برای او مشقت و سختی زیاد داشته باشد، روزه نگیرد، ولی بعداً در صورت قدرت قضا کند.(3)
پى نوشت‏ها:
1. محمد تقى فلسفى، بزرگسال و جوان، ج 2، ص 132.
2. صبور اردوبادى، بلوغ، ص 150.
3 – آیة الله فاضل، جامع المسائل، ج1، ص 153؛ آیة الله خامنه‌ای،‌استفتائات، ج1، ص 152؛ آیة‌الله مکارم، استفتائات، ج2، ص 152، س 439.