امام صادق عليه‏ السلام : مـحـبوبترين كارها نـزد خداوند عز و جل ، نماز است و آن ، آخرين سفارش پيامبران مى‏ باشد . الفقيه : 1 / 210 / 638 منتخب ميزان الحكمة : 324

پرسش 1:
سجده واثرآن شرح سلام ابتدا متن زير را بخوانيد --------------------------------------------------- يكى از نشانه هاى بندگى و تقرب به خداوند باقي ماندن اثر سجده بر مواضع سجود مخصوصا پيشانى است . كه امير المومنين عليه السلام مى فرمود: انى لا كره للرجال ان تكون جبهته جلحاء ليس فيها شى من اثر السجود وبسط راحته انه يستحب للمصلى ان يكون ببعض مساجده شى من اثر السجود فانه لا يا من ان يموت فى موضع لا يعرف فيحضره المسلم فلا يدرى على ما يدفنه ؛ خوش ندارم كه پيشانى خالى از اثر سجده باشد. آنگاه امام صادق دست خود را گشود فرمود: مستحب است نمازگزار در بعضى از مواضع سجده اش آثارى از سجده باشد زيرا ممكن است در محلى از دنيا برود كه او را نشناسند. مسلمانى اگر كفالت دفنش را بكند نمى داند چگونه او را دفن نمايد(1) (به آداب اسلام يا به صورت ديگر چون اثرى از سجده بر پيشانى او نيست ). در قرآن كريم پيروان حضرت محمد صلى الله عليه و آله مورد ستايش خدا قرار مى گيرند با همين علامت به اين آيه توجه كنيد: محمد رسول الله و الذين معه اشداء على الكفار رحماء بينهم تراهم ركعا سجدا يبتغون فضلا من الله و رضوانا سيماهم فى
پاسخ:
@@
پرسشگر گرامي باسلام و تشکر از ارتباطتان با اين مرکز.
آن چه گفته شده ،درست است و منافاتي با روايات نقل شده ندارد. منظور روايات اين است که مومن اهل نماز و تهجد باشد . به نماز واجب اکتفا نکند و اثر عبوديت در ظاهر او نيز نمايان باشد .اما لازم است انسان به طور عمد در آشکار شدن اثر سجده بر پيشاني خود ، خودداري کند.زيرا ممکن است شيطان آدمي را فريب دهد. انگيزه خود نمايي را در او تقويت کند يا چه بسا در جامعه در معرض اتهام قرار گيرد يا انگشت نما شود ، همان طوري که همکارتان با نامه و تعريض، غير مستقيم خودنمايي و تظاهر را به شما نسبت داده است . آري سجده طولاني داشتن در اسلام پسنديده است. امام سجاد و ساير امامان (عليهم السلام) به اين فضيلت، موصوف بودند كه پيشاني آنان نشانه سجده داشت . اما هيچ دستوري از بزرگان دين نداريم که اگر پيشاني شما بر اثر سجده خاکي شد، آن را پاک نکنيد . ممکن است نيت ريا نداشته باشيد اما مردم براي اين عمل ، شائبه اي از ريا مي بينند و بر اين اساس داوري مي کنند. در اين صورت بايد براي هر بيننده اي توجيه کنيد و از نيت خود خبر دهيد که اين عمل ممکن نيست.
در مورد برخورد با آن دختر بهتر است عکس العمل نشان ندهيد و يادداشت را حمل بر سوء تفاهم بگذاريد و عمل خود را تصحيح کنيد.