سلام طاعات وعبادات قبول حق انشاا... فرق عملی تیمم بدل از وضو و بدل از غسل چیست ؟ آیا بعد از تیمم بایستی وضو گرفت یا نه ضمننا چند مورد میتوان با تیمم نماز خواند ویا روزه کرفت

پرسش: فرق عمل تيمم بدل از وضو و بدل از غسل چيست ؟ آيا بعد از تيمم بايستي وضو گرفت ؟چند مورد مي توان با تيمم نماز خواند ويا روزه کرفت؟

پاسخ: با سلام و آرزوي قبولي طاعات و عبادات شما در اين ماه عزيز؛ و تشكر به خاطر ارتباطتان با اين مركز؛

تيمم بدل از وضو با تيمم بدل از غسل فرقي ندارد.(1)
در صورتي که تيمم بدل از غسل جنابت باشد، وضو لازم نيست . اگر بدل از غسل هاي ديگر باشد، براي نماز وضو لازم است . در صورتي که نتواند وضو بگيرد ،بايد تيمم ديگري بدل از وضو کند .(2)
در هفت مورد انسان به جاي وضو يا غسل تيمم مي کند . در هرمورد تا عذر او باقي است، مي تواند با تيمم نماز و روزه انجام دهد، مثلا اگر به خاطر ضرر داشتن آب تيمم بدل از غسل کند ،تا مجددا جنب نشده وآب ضرر دارد، مي تواند با آن تيمم نماز بخواند. تا عذر باقي است،تيمم کار غسل را مي کند.
1- در صورتي‌كه‌آب‌ به ‌قدر وضو يا غسل‌ موجود نباشد.
2- اگر به واسطة‌پيري‌يا ترس ‌از دزد و جانور و مانند اين ها يا نداشتن ‌وسيله،‌آب ‌از چاه ‌بكشد و دسترسي‌ به ‌آب ‌نداشته ‌باشد .
3 - اگر از استعمال‌آب ‌بر جان ‌خود بترسد كه ‌به واسطة ‌استعمال‌ آب‌،مرض ‌يا عيبي‌ در او پيدا شود.
4 - هرگاه ‌بترسد اگر آب‌ را به‌ مصرف‌ وضو يا غسل ‌برساند، خود يا عيال‌ و اولاد او يا رفيقش ‌و كساني‌كه ‌با او هستند، از تشنگي‌ بميرند يا مريض ‌شوند يا به‌قدري‌تشنه ‌شوند كه‌تحمل ‌آن‌ مشقت‌ دارد.
5 - كسي‌كه ‌بدن ‌يا لباسش‌ نجس ‌است ‌و كمي‌آب ‌دارد كه ‌اگر با آن ‌وضو بگيرد يا غسل‌كند ،براي‌آب‌ كشيدن‌ بدن ‌يا لباس ‌او آب باقي نمي‌ماند، بايد لباس ‌را آب ‌بكشد و با تيمم‌ نماز بخواند.
6 - اگر غير از آب ‌يا ظرفي‌كه ‌استعمال‌ آن ‌حرام‌ است،‌آب‌ يا ظرف ‌ديگري‌ ندارد، مثلاً آب‌ يا ظرف‌ غصبي‌ است ‌و غير آن‌آب‌ و ظرف‌ ديگري‌ ندارد.
7 - هرگاه‌ وقت ‌به ‌قدري‌تنگ‌ باشد كه ‌اگر وضو بگيرد يا غسل‌كند ،تمام‌ نماز يا تعدادي ‌از آن ‌بعد از وقت ‌خوانده ‌مي‌شود. و يا اينکه اذان صبح مي گويند و روزه اش اشکال پيدا مي کند.(3)
پي نوشت ها:
1. امام خميني ، توضيح المسائل ، م701
2. همان ، م 723 .
3. همان ، م 648 .