ويروس کرونا زياد در ذهنم تأثیر گذاشته و من را دچار استرس کرده، دعايي هست بخوانم تا خودم و خانوادهام و شيعيان مولا مصون بمانند؟
پاسخ اجمالی
کنترل روانی از اموری است که به مراجعه به روانشناس و مشاور نیاز دارد. روش عمومی و اختصاصی برای آرامشبخشی و فاصله از افکار بد، در متون دینی بیانشده است؛ مثبت اندیشی، توسل، با یاد خدا بودن، اذکار خاص برای پیشگیری از بلا و بیماری، توصیه به برخی از اعمال که از استجابت و تأثیر بالایی برخوردار است، مانند زیارت عاشورا را ازجمله این موارد میتوان دانست؛ بنابراین، علاوه بر مراجعه به مشاور، دستورالعملهای ذکرشده میتواند راهی برای گذر از این قسمت از زندگی شما باشد.
پاسخ تفصیلی
انسان در مواجه با مشکلات متعدد ابتدا باید بر اعصاب خود مسلط و از هرگونه مسئلهاي که باعث شود ذهن به سمت اینگونه مسائل کشانده شود، دوری کند. مشورت با یک مشاور حاذق و متدین، در این راه بسیار کارساز است. در مرحله بعد برای جلوگیری و درمان امراض، توصيههايي از سوی دین بیانشده است که علاوه بر رعايت اصول بهداشتي، ميتوانيد از آنها بهره ببريد؛ در ذيل به چند نمونه از اين راهکارها اشاره ميشود:
1. یکی از راهکارهایی که در متون دینی در برابر افکار بد بیانشده، فال خوب زدن و دوری از فال بد زدن است؛ این نکته در مفاهيم ديني با واژه تفأل (فال نيک زدن) و تطيّر (فال بد زدن) بیانشده است. در دوران جاهليت، اعراب برخي از تصميمگيريها را بر اساس جهت پرواز پرندگان انجام ميدادند؛ براي مثال اگر در حال حرکت بودند و پرندهاي به سمت راستشان پرواز ميکرد، آن را به فال نيک ميگرفتند و مسير خود را ادامه ميدادند و اگر به سمت چپشان پرواز ميکرد، آن را شوم ميپنداشتند و از ادامه مسير منصرف ميشدند. آنها گاه خود پرندهاي را از لانهاش پرواز ميدادند تا از جهت پرواز او تصميم بگيرند که به مسيرشان ادامه دهند يا خير. (1) با پيدايش اسلام، پيامبر اکرم (صلیالله علیه و آله و سلم) از اين کار منع کرد. وي تطيّر را نوعي شرک (2) و کفر (3) دانست؛ بنابراین، توصیه میشود از هرگونه فکر بد و ناامیدکننده در این موضوع، اجتناب و بافکرهای خوب و امید به خدا از این مرحله زندگی گذر نمایید. در قرآن کریم نیز مشرکاني که در مبارزه با پيامبران الهي به «تطيّر» متوسل ميشدند، مذمت و منشأ آن ناداني بیانشده است. (4) ازجمله خداوند فرمودند: «وَاِنْ تُصِبْهُمْ سَييهٌ يطَّيرُوا بِمُوسي وَ مَنْ مَعَهُ»؛ هرگاه ناراحتي به فرعونيان ميرسيد آن را از شوم بودن موسي و همراهانش ميدانستند (5) و فرستادگان حضرت مسيح (علیهالسلام) را به شوم بودن متهم کردند. (6)
2. یاد خدا بودن از توصیههای دیگری است که در آموزههای دینی مطرحشده است. قرآن کریم میفرماید:
«أَلا بِذِکرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوب»؛ (7)
همانا یاد خدا آرامشبخش دلهاست.
در روایات متعدد، اذکاری بری آرامش و رفع بلا و بیماری بیانشده است، بهعنوانمثال امام صادق (علیهالسلام) فرمودند: اگر بعد از نماز صبح و نماز مغرب، هفت بار گفته شود «بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ لَا حَوْلَ وَ لَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ الْعَلِيِ الْعَظِيم» خداوند عزوجل هفتاد نوع بلاء از شخص بگرداند که آسانترین آنها پيسى و ديوانگى است و اگر شقى باشد از شقاوت به درآید و در سعادتمندان نوشته شود. (8) در روايتِ «ابى بصير» از آن حضرت روایت مشابهی نقلشده که میگوید «آسانترين آن بلاها جنون است و جذام و برص و اگر شقى باشد من اميدوارم که خداوند عزوجل او را به سعادت منتقل سازد». (9) در روایات متعدد به این ذکر سفارش شده است، مثلاً امام کاظم (علیهالسلام) فرمودند: چون نماز مغرب را خواندى پايت را دراز مکن و با کسي سخن مگو تا صدبار بگویى «بسم اللَّه الرحمن الرحيم و لا حول و لا قوة الّا باللَّه العلى العظيم» و صدبار هم پس از نماز صبح بگو: هر که آن را گويد خدا از او صد نوع از انواع بلا دفع کند که از آن جمله است: برص و جذام و شيطان و سلطان. (10)
3. قرائت زیارت عاشورا از توصیههای مهم دیگری است. امام صادق (علیهالسلام) به شخصی به نام «صفوان» فرمودند:
زيارت عاشورا را بخوان و بر آن مواظبت کن، بهدرستي که من چند خير را براي خواننده آن تضمين ميکنم، اول زيارتش قبول شود. دوم سعي و کوشش او مشکور باشد، سوم حاجات او هرچه باشد از طرف خداوند بزرگ برآورده شود و نااميد از درگاه او برنگردد، زيرا خداوند وعده خود را خلاف نخواهد کرد». (11)
مواردی که بیان گردید ازجمله امور مهمیبود که در آموزههای اسلام برای آرامش روح و روان سفارش شده است. برای مطالعه بیشتر در این زمینه میتوان به مقاله «راههای مقابله با روانپریشی از نگاه قرآن و روایات» نویسنده: حسین خاکپور و...، مجله پژوهش در دین و سلامت، دوره 1، شماره 3، تابستان 1394 مراجعه کرد.
نتیجه
متون دینی به جهت آرامبخشی انسانها در برهههای مختلف زندگی، راهکارهای متعددی را بیان نمودند، ازجمله این راهکارها مثبتاندیشی، توسل، به یاد خدا بودن، اذکار مخصوص برای پیشگیری از بیماری و توصیه به اموری است که استجابت و اثربخشی آنها بسیار بالاست، زیارت عاشورا نیز یکی از دعاهایی است که اثرات مثبتی میتواند داشته باشد.
پینوشتها
- کليني، محمد بن يعقوب، الکافي، تهران: اسلاميه، چاپ چهارم، 1407 ق، ج ۷، ص ۱۵۷.
- مکارم شيرازي، ناصر، تفسير نمونه، تهران: دار الکتب الإسلامیة، چاپ اول، 1374 ش، ج ۶، ص ۱۰۶.
- متقی هندی، علی بن حسامالدین، کنزالعمال فی سننالاقوال والافعال، بیروت: دار الکتب العلمیه، ۱۴۰۵ ق، ج ۱۰، ح ۲۸۵۷۰.
- مکارم شيرازي، ناصر، تفسير نمونه، تهران: دار الکتب الإسلامیة، چاپ اول، 1374 ش، ج ۱۵، ص ۲۵۰.
- سوره اعراف، آيه ۱۳۱
- سوره يس، آيه ۱۸.
- سوره رعد، آیه 28.
- کليني، محمد بن يعقوب، الکافي، تهران: اسلاميه، چاپ چهارم، 1407 ق، ج 2، ص 531.
- همان.
- همان.
- طوسى، محمد بن الحسن، مصباح المتهجد و سلاح المتعبد، بیروت: مؤسسه فقه الشيعة، چاپ اول، 1411 ق، ج 2، ص 781.
کلمات کلیدی
بیماری کرونا، استرس روانی، ذکر، توسل، تفاضل، تطیر، فال خوب زدن، فال بد زدن، زیارت عاشورا