حکم شرعی

وقتی فردی از طرف نهاد قانونی به رهبری انتخاب شود بر همه لازم است از دستور های حکومتی او اطاعت کنند و اگر کسی اطاعت نکند گناهکار محسوب می شود. ولی در مسائل عبادی

آیا کسی که ولایت آیت الله خامنه ای را قبول نداشته باشد گنهکار است؟

با سلام و تشکر از ارتباط¬تان با مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
در جمهوری اسلامی ایران بر طبق قانون اساسی ولی فقیه و رهبر از طرف خبرگان رهبری انتخاب می شود. و وقتی فردی از طرف نهاد قانونی به رهبری انتخاب شود بر همه لازم است از دستور های حکومتی او اطاعت کنند و اگر کسی اطاعت نکند گناهکار محسوب می شود. ولی در مسائل عبادی و فردی هرکس از مرجع تقلیدش تبعیت می کند.(1)
بنابراین اگر کسی از دستور های حکومتی آیت الله خامنه ای اطاعت کند و صرفا در قلبش ولایت او را قبول نداشته باشد گناهکار حساب نمی شود.

پی نوشت:
1. آیت الله مکارم، استفتائات، ج3، سوال 19.

با عرض سلام، اینجانب در مسافرتی که به کربلا داشتم در هنگام زیارت حرم امام حسین (علیه السلام) مقداری از خاک داخل حرم را که کارگران از زمین کنده بودند را بدون اینکه به کسی چیزی بگویم برای تبرک برداشتم البته چند نفر از زائران نیز مشغول برداشتن از این خاک بودند و کسی نیز مانع آنها نمی شد. آیا استفاده از این خاک بعنوان تبرک و شفا مانعی دارد؟ آیا باید خاک را به محل اولیه برگردانم؟ با تشکر

پاسخ:
استفاده از آن اشکالی ندارد و لازم نیست آن را به محل اولیه برگرداند. (1)

پي نوشت ها:
1. سئوال از دفتر رهبری به شماره 7112467.

به نام خدا باسلام احتراماً به استحضار می رسانم، اینجانب عازم سفر کربلا می باشم، کاروانی که مسئولیت سرپرستی گروه ما را بر عهده دارد طبق توافق نصف مبلغ سفر را نقداً دریافت نموده و مابقی را طی 3 فقره چک در طول 3 ماه با این تفاوت که مبلغ 20000 تومان علاوه بر مبلغ اصلی دریافت می کند. سوال بنده اینست که با توجه به توضیحات بالا سفر اینجانب از لحاظ شرعی اشکال دارد یا نه ؟ لطفاً اینجانب را در این خصوص راهنمایی فرمایید . با تشکر و التماس دعا

پاسخ:
پرسشگر گرامی، در صورتی که از ابتدا قرارداد به همان مبلغی که باید بپردازید، بسته شده باشد، اشکال ندارد و فرقی نمی کند که مبلغ چقدر باشد؛
ولی اگر قرارداد بر سر مبلغ خاصی بسته شود و بعد به جهت مهلت سه ماهه، بیست هزار تومان اضافه دریافت شود، اشکال دارد. (1)
در هر صورت، اگر مقرراتی از طرف سازمان حج و زیارت در این زمینه وجود دارد، باید مراعات شود.

پی نوشت:
1. سؤال تلفنی از دفتر آیت الله مکارم شیرازی (7840001-0251).

حکم شرعی در مورد انجام برپایی مراسم کاروان نمادین اُسرا در صبح روز عاشورا تا ظهر چیست؟ (طبق نظر آیت الله خامنه ای)

پاسخ:
اگر مراسم کاروان نمادين مشتمل بر امور دروغ و باطل نباشد و مستلزم مفسده هم نباشند اشکال ندارد، ولي در عين حال بهتر است که به جاي آن ها، مجالس وعظ و ارشاد و ذکر مصائب حسيني و مرثيه خواني برپا شود.(1)

پي نوشت:
1. آيت الله خامنه اي ، رساله اجوبه الاستفتائات ، س 1440.

برداشتن زیورآلات دختری که هنوز شوهر نکرده و خرجی او با پدرش است، توسط خواهرش که شوهر کرده و به خانه بخت رفته چه حکمی دارد؟

عرض سلام و تشکر ازارتباط تان با اين مرکز.
برداشتن اموال ديگران حکم غصب را داشته و بايد به صاحبش برگرداند.(1)

پي نوشت:
1. امام خميني،توضيح المسائل؛م2548.

یک شخصی در خارج از مملکت خویش فوت کرده و برای اینکه خانواده به آن جا بیایند ممکن است که یک تا جند هفته طول بکشد آیا جایز است از نظر شرعی جنازه نگهداری شود و برای جه مدتی ممکن است؟

پاسخ:
پرسشگر گرامي با سلام و سپاس از ارتباطتان با اين مرکز
تأخير دفن ميّت تا هر چند روز که باشد، در صورتى كه موجب هتك و توهين ميت نباشد و غرض عقلائي در بين باشد ،جايز است . ( 1 )
بنا براين شخصي که در خارج از کشور فوت کردهف تأخير دفن او تا وقتي که موجب هتک و توهين ميت نباشدف جائز است .

پي نوشت :
1 . سؤال تلفني ( 7741415 ـ0251 ) از دفتر آيت الله سيستاني.

من حدودیک سال است رشوه گرفته ام وصاحب آن ها را نمی شناسم و می خواهم جبران کنم باید چکار کنم و3000000 تومان از آن پول را دارم بقیه را خرج کرده ام؛ آیا می توانم با صدقه جبران کنم طوری که حق ناس گردنم نباشه یا کمک به مسجد؟

پاسخ:
پرسشگر گرامي با سلام و سپاس از ارتباطتان با اين مرکز
بايد در صورت عدم شناختن صاحبان آن ها با اجازه مرجع خود (تماس با دفتر مقام معظم رهبري) از طرف صاحبان آن ها صدقه بدهيد.(1)

پي نوشت:
1. سؤال تلفني از دفتر مقام معظم رهبري(0251-7746666).

اگر ندانسته مشروب بخوريم حکم چيست؟

پاسخ: پرسشگر گرامي با درود و سلام :
خوردن مشروب از نظر اسلام حرام است ليکن در صورتي که ندانسته به جاي آب شراب بخورد، گناه نکرده است .

سؤال شرعي در مورد روزه شرح حکم فرد روزه داري که در اثر نگاه کردن به تصاوير مبتذل جُنب مي شود، چيست؟

پاسخ:
با سلام و آرزوي قبولي اعمال.
بلي روزه اش باطل مي شود وکفاره هم دارد. مگر اين که به قصد جنب شدن نگاه نکند وعادتش هم اين نباشد که با چنين نگاهي جنب شود ،بلکه اتفاقا وبدون اختيار مني خارج شود .در اين صورت روزه اش صحيح است وکفاره هم ندارد.
لطفا هرگاه سوال شرعي مي پرسيد ،نام مرجع تقليد خود را ذکر کنيد تا بر اساس نظر مرجع شما پاسخ بدهيم .

با سلام می خواستم بدانم با توجّه به اینکه شعبده بازی و جادوگری در زمان های قدیم یک جور بوده اند و در زمان حال شعبده بازی با جادوگری تفاوت دارد و شعبده بازی به یک علم تبدیل شده است و هدف از انجام شعبده بازی، خلق صحنه های جذاب و سرگرم کننده برای مردم است. خواهشمندم توضیح کامل و شفافی در رابطه با اینکه شعبده بازی و کسب درآمد از طریق آن چه حکمی دارد؟ در صورتی که شعبده باز در ابتدای نمایش خود، اعلام کند که عمل او صرفا خطای دید است، در این صورت چه حکمی دارد؟ با تشکر فراوان

پرسشگر گرامي با سلام و سپاس از ارتباطتان با اين مرکز
جوابي که درنامه قبلي شما داديم، يک جواب کليشه اي نيست، بلکه متن فتواي حضرت آيت الله خامنه اي است که در پاسخ سؤال مشابه سؤال شما فرمودند.(1)
اينکه درپاسخ رهبري بين شعبده و تر دستي تفکيک کرده است، دقيقا اشاره دارد به جدا کردن کارهايي که به صورت سحر انجام مي شود، ازکارهايي که به عنوان سر گرمي صورت مي گيرد.
زيرا: شعبده در اصل سحر است و تعليم و تعلم سحر حرام است. سحر به معناي حيله و خدعه و نيرنگ است که ساحر با شعبده و امثال آن انجام مي دهد. هرکاري که به عنوان خدعه و نيرنگ حيله و تخيل باشد، مصداق شعبده است و جايز نيست.
اما آنچه شما نوشته ايد، در صورتي که مصداق تردستي باشد و خدعه و فريب درکار نباشد و مصداق سحر و شعبده نباشد، اشکال ندارد. مورد آن را عرف تشخيص مي دهد و تعيين مي کند.
اما آنچه از ترويج فرهنگ با شعبده در کشورهاي جهان اشاره کرده ايد، ملاک و معيار حکم شرع، فرهنگ کشورهاي جهان نيست، بلکه ملاک احکام شرع را مصلحت و مفسده تشکيل مي دهد. براساس مصلحت و مفسده احکام بيان مي شود. بسياري از چيزهايي که در اسلام به عنوان گناه حساب مي شود، ممکن است در کشورهاي جهان به عنوان فرهنگ قلمداد گردد. اين دليل بر تغيير حکم شرع نمي شود. هم چنين مجوّز اداره ارشاد دليل بر صحت و مشروعيت مسأله نمي شود.
در هرصورت آنچه از رهبري به دست ما رسيده، همين است که اگر مصداق شعبده باشد، حرام است و اگر صرف تر دستي باشد، اشکال ندارد.
چنانچه پاسخ ما براي شما قانع کننده نباشد ،مي توانيد مستقيما با دفتر رهبري ارتباط بگيريد تا شما را دراين مسأله بيش تر راهنمائي نمايند.

پي نوشت:
1. آيت الله خامنه اي أجوبة الاستفتاءات ، ص: 270 س 1229: