احکام حیض

اگر خانمی که دچار شک و تردید ما بین تشخیص استحاضه و حیض است باید تشخیص را به کدام بگذارد ؟ به ویژه در ماه رمضان که روزه واجب است.مرجع ایت ا... شبیری زنجانی می باشد.

اگر در ايام عادت باشد و از روز اول حيض بيش از ده روز طول نکشد ،تمام روزها حکم حيض را دارد . اگر بيش از ده روز طول بکشد، روزهاي عادت ماهاي گذشته را حيض قرار دهد و باقي روزها را استحاضه قرار دهد.
اگر در غير ايام حيض باشد ،خوني ک يا بين ايام عادت و خوني که الآن مي بيند، بيش از ده روز فاصله نشده باشد، حکم استحاضه را دارد.(1)

پي نوشت:
1. آيت الله شبيري زنجاني، توضيح المسائل، مسأله 452 و 455و 446.

مشخصات خون استحاضه چیست؟ انواع استحاضه و نماز خواندن وقتی که شخص استحاضه است چگونه می باشد؟ با چه شرایطی می توان به جای غسل برای نماز تیمم غسل را کرد ؟ مرجع اقای شبیری زنجانی

با سلام و آرزوي قبولي طاعات و عبادات شما در اين ماه عزيز؛ و تشكر به خاطر ارتباطتان با اين مركز؛
1- خون استحاضه در بيش تر اوقات زرد رنگ يا قرمز روشن؛ و رقيق و سرد و کهنه است و بدون فشار و سوزش بيرون مي آيد، ولي ممکن است گاهي سياه يا سرخ تيره و گرم و تازه و غليظ باشد و با فشار و سوزش بيرون آيد.
2- استحاضه سه قسم است: قليله؛ متوسطه؛ کثيره:
استحاضه قليله آن است که خون فقط روي پنبه را که زن در مجري مي گذارد ،آلوده کند و در پنبه فرو نرود.
استحاضه متوسطه آن است كه خون در پنبه فرو رود ،ولى از پشت پنبه سيلان نداشته باشد؛ خواه از طرف ديگر پنبه بيرون آيد و به دستمال برسد، خواه به دستمال نرسد، لازم نيست خون تمام پنبه را فرا بگيرد، بلكه اگر در يك گوشه آن هم باشد ،كافى است .
استحاضه کثيره آن است که خون از پشت پنبه جريان داشته باشد. (1)
در استحاضه قليله بايد زن براي هر نماز يک وضو بگيرد . ظاهر فرج را هم اگر خون به آن رسيده، آب بکشد . بنابر احتياط واجب پنبه را عوض کند يا آب بکشد.
در استحاضه متوسطه علاوه بر اعمال استحاضه قليله براي هر روز يک مرتبه غسل کافي است.
در استحاضه کثيره علاوه بر کارهاي استحاضه متوسطه ، بايد براي هر نماز دستمال را عوض کند، يا آب بکشد و يک غسل براي نماز صبح و يک براي نماز ظهر و عصر و يکي براي نماز مغرب و عشا به جا آورد، بين نماز ظهر و عصر فاصله نيندازد. اگر فاصله بيندازد، بايد براي نماز عصر دوباره غسل کند. نيز اگر بين نماز مغرب و عشا فاصله بيندازد، بايد براي نماز عشا دوباره غسل نمايد(2)
اگر زن به احکام استحاضه عمل کند، نماز هايي که مي خواند ،صحيح است.
3-اگر غسل کردن براي زن در هر روز سه مرتبه حرجي باشد، يعني سه مرتبه غسل کردن برايش سخت باشد که عادتا قابل تحمل نباشد،يا برايش ضررداشته باشد ،به جاي غسل تيمم کند و نمازهايش را با تيمم بخواند . همچنين اگر ضرر هم نداشته باشد و عادتا هم سخت نباشد و عمدا غسل نکند ،مي تواند براي هر دفعه صبر کند تا وقت نماز تنگ شود و در تنگي وقت که فرصت غسل نمي ماند، بدل از استحاضه تيمم کند، نمازش صحيح است.(3)
پي نوشت ها:
1. آيت الله شبيري زنجاني، توضيح المسائل، مسأله 398 و 399.
2. همان، مسأله 401-403.
3. همان، مسأله 687.

باسلام هنگام حیض میتوان قران خواند؟ محدودیت هم داره؟

با سلام و آرزوي قبولي طاعات و عبادات شما در اين ماه عزيز؛ و تشكر به خاطر ارتباطتان با اين مركز؛
خواندن چهار سوره اي که سجده واجب دارد، بر زن حايض حرام مي باشد.(1)
خواندن بيش تر از هفت آيه از قرآن هم کراهت دارد .البته منظور از کراهت در اين جا يعني ثواب کم تري دارد، نه اينکه اگر نخواند ،بهتر است.(2)
پي نوشت ها :
1. آيه الله بهجت ، توضيح المسائل ، م426 .
2. آيه الله بهجت ، استفتائات ج 1 ، س 1037 .

اگر خانمی در حال اعتکاف در مسجد باشد و ناگهان دچار عذر شرعی شود و بدلیل نیمه شب بودن نتواند مسجد را ترک کند و مجبور باشد ساعتی در مسجد بماند . آیا میتواند برای ارتکاب این گناه کفاره بدهد؟ لطفا توضیح کامل بدهید.

با سلام و آرزوي قبولي طاعات و عبادات شما در اين ماه عزيز؛ و تشكر به خاطر ارتباطتان با اين مركز؛
ماندن خانم حائض در مسجد جايز نيست .بعد از عادت شدن در مسجد بلا فاصله بايد مسجد را ترک کند . در بيرون مسجد ساعتي را بماند . در داخل مسجد نمي تواند بماند. اگر بماند مرتکب گناه شده و کفاره آن توبه است . غير از توبه کفاره خاصي ندارد . اگر چاره اي جز ماند ن در مسجد ندارد ،مثلا در مسجد بسته باشد يا هواي بيرون مسجد به قدري سرد باشد که نتواند در حياط بماند، ماندن در مسجد به مقدار رفع ضرورت گناه نيست.(1)
پي نوشت:
1. آيت الله مکارم، توضيح المسائل مسأله 370 و سؤال تلفني (7840001-0251) از دفتر آيت الله مکارم.