حجت الاسلام والمسلمین مهدی پیشوایی

امام حسن و امام حسین (ع)، بعد از شهادت امام علی (ع) چه زمانی به مدینه برگشتند؟
حضرت علی (ع) در روزهای آخر عمرشان قوایی فراهم می کرد که به جنگ معاویه برود.  لذا نیروهای رزمی به تعداد پنج هزار  و ده هزار نفر با فرماندهانشان آماده شده بود و  امام حسین (ع)  در رأس ده هزار نفر تا مدائن پیشروی کرده بود، تا بقیه نیروها برسند. در این اوضاع و احوال امیرالمومنین (ع) به شهادت رسید.
دنبال این حرکت را امام حسن (ع) گرفت، با اینکه اهل کوفه و عراق به کندی آماده شدند، تا محل مدائن و محلی به نام مسکِن پیش رفتند. اما حضرت (ع) بر اساس مسائلی مثل خیانت اصحاب و فرماندهان و کمی نیروها، به این نتیجه رسید که این جنگ نفعی برای ایشان و شیعه نخواهد داشت.  لذا صلح تحمیلی با معاویه به امضاء رسید. بعد از آن موردی برای ماندن حضرت (ع) و برادرشان و بنی هاشم در کوفه نبود و به مدینه که مسکن و مأوای اصلی شان بود، تشریف بردند.  این قضایا حدود 6 ماه طول کشید.