حجت الاسلام والمسلمین مهدی پیشوایی

در مورد انتقال مقام ابراهیم (ع) در مکه و نقش آن در نماز طواف بفرمایید.
می نویسند؛ مقام ابراهیم (ع) به خانه ی کعبه چسپیده بوده است، و خلیفه ی دوم 13 متر آنرا فاصله داد. مرحوم کلینی در روضه ی کافی، جلد 8 ، صفحه 58‌‌ نقل می کند؛ امیرالمومنین علی (ع) در خطبه ای،‌‌‌‌ در حدود 27-28 بدعت از خلفای قبلی می شمارند، که‌‌‌‌ آنها عمدا آن کارها را کردند. اگر می توانستم، آنها را تغییر می دادم (‌اینها جا افتاده بودند. ) کسی جز اقوام و خواصم در لشکر و کنارم نمی ماندند. یکی از آنها برگرداندن مقام ابراهیم (ع) هست.
این انتقال با نماز طواف ارتباط دارد، که خداوند متعال می فرماید: و اتخذوا من مقام ابراهیم مصلی. که نماز طواف را از پشت مقام ابراهیم (ع) به جا بگذارید. و سنگ مقام ابراهیم هر جا باشد، نمازگزاران می بایست از پشت آن نماز بگذارند، در نتیجه ارتباطی با خود طواف ندارد.‌‌