حجت الاسلام والمسلمین مهدی پیشوایی

بابک خرم دین که بود؟
بابک خرم دین در اوایل قرن سوم در زمان خلافت عباسی در آذربایجان قیام کرد، سپاه زیادی فراهم کرده بود، می خواستند از زیر بار مرکز خلافت بیرون بروند، و استقلال طلبی داشتند.
در مورد شخصیت و زندگی بابک خرم دین، بحث و اقوال زیادی هست، و به شدت مورد اختلاف است و اطلاعات موثقی در این زمینه وجود ندارد. بعضی می گویند؛ آنها قائل به حلول و تناسخ بوده و ادامه دهنده ی راه آیین مزدک بودند. و اباحیگری، ازدواج با محارم، راحت طلبی و خوش گذارانی را جایز می دانستند. از طرف دیگر عده ای دیگر می گویند؛ این ویژگیها، را دشمنان و مخالفان بابک نوشته است.(قلم در کف دشمن است)
کتاب «بابک خرم دین، دلاور آذربایجان» تالیف سعید نفیسی، و کتاب « اسلام و ایران» تالیف مرحوم داوود الهامی( از صفحه 159 به بعد) در مورد جنبش بابک خرم دین مطالب مفصلی آورده است.