حجت الاسلام والمسلمین مهدی پیشوایی

سابقه حضور تشیع در قم و ارتباط آن با ورود حضرت معصومه (س) را بفرمایید.
پیش از ورود حضرت معصومه (س) به شهر قم، رگه های تشیع و خانواده های شیعیان مخصوصا خانواده ی اشعری از یمن، در قم حضور داشت، و بزرگ آنها موسی بن خزرج اشعری، از حضرت (س) دعوت کردند و حضرت (س) میهمان آنها شدند.
ولی مرکزیت شیعه و تشیع در قم، به نیمه دوم قرن دوم هجری، یعنی در زمان امامت امام حسن عسکری (ع) بر می گردد، که محدثین و علماء بزرگی در قم ساکن بودند. تاریخ نشان می دهد؛ شیعیان قم مردمی آگاه، بیدار و بصیر و با تربیت دینی بودند. نشانه اش هم آن بود، که وقتی گروه نمایندگی اموالی را برای حضرت (ع) از قم به سامراء برده بودند، و در زمان شهادت حضرت (ع) رسیده بودند، با جعفر کذّاب مواجه شدند، او را قبول نکردند، و اموال را تحویل ندادند و گفتند؛ شما اگر جانشین حضرت (ع) هستید بگویید داخل این کیسه ها چه اموال و نامه هایی هست؟ آنها مأیوس شدند و بین راه وقتی بر می گشتند، پیکی از حضرت مهدی (ع) آمد و آنها را راهنمایی کردند.
با دفن حضرت معصومه (س) در قم، و تأسیس حوزه علمیه قم توسط مرحوم عبدالکریم حائری یزدی، قم قداست، رسمیت و مرکزیت بیشتری پیدا کرد.