حجت الاسلام والمسلمین مهدی پیشوایی

روش و آداب برگزاری شب قدر در زمان امیرالمومنین علی(ع) چگونه بوده است؟
در زمان امیرالمومنین علی(ع) نمونه هایی داریم که این برنامه ها را به صورت جمعی اجرا کرده است. شیخ عباس قمی در کتاب مفاتیح الجنان در بیان اعمال شب 21 رمضان، از شخصی به نام حمّاد بن عثمان نقل می کند که ایشان در این شب به محضر امام صادق(ع) رفته است، و حضرت سوال کرد: حمّاد غسل ( شب قدر) کرده ای؟ گفتم : بلی . فرمود: بیا . و مدتی با حضرت(ع) نماز خواندیم. و بعد از آن امام صادق(ع) تا صبح دعا کرد و من آمین گفتم.
همچنین در مفاتیح الجنان در این زمینه نقل شده است: حضرت زهرا(س) فرزندانش را تشویق می کرد که روز استراحت کند و بخوابد تا شب بتوانند بیدار بماند، و شب با شربتی آنها را بیدار نگه می داشت، ظاهر قضیه این است که آنها در آن خانه برنامه های احیاء شب قدر را با هم اجرا می کردند. اینها نشان می دهند که این برنامه ها جمعی هم بوده است، ولی هیچ الزامی نیست که جمعی یا فردی باشد.