سلام عليكم
لطفا بگوييد انجام چه گناهاني باعث جلوگيري از استجابت دعا مي شود؟
با تشكر

با سلام و آرزوي قبولي طاعات و عبادات شما و سپاس از ارتباط تان با مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
يكي از موانع مهم پذيرش دعا، گناه و نافرماني و سرپيچي از دستورات خداوند است. بندگان خدا با هر قدمي كه به سوي گناه برمي دارند يك قدم از خداوند فاصله مي گيرند و موجبات محروميت خويش از اجابت الهي را فراهم مي آورند. در روايات مواردي براي گناهان مانع از استجابت دعا شمرده شده ولي به عنوان مصداق هست و هر گناهي مي تواند جلوي استجابت دعا را بگيرد.امام باقر(ع) در اين باره فرموده است:«ان العبد يسال الله الحاجة فيكون من شانه قضاؤها الي اجل قريب او الي وقت بطي ء فيذنب العبد ذنبا فيقول الله تبارك وتعالي للملك: لا تقض حاجته واحرمه اياها، فانه تعرض لسخطي واستوجب الحرمان مني (1);بنده از خداوند حاجتي را مي خواهد و از شان خداست كه آن را در آينده اي نزديك يا با تاخير برآورده سازد; اما بنده مرتكب گناهي مي شود، پس، خداوند تبارك و تعالي به فرشته مي گويد: حاجت او را برمياور و او را از آن محروم گردان; زيرا كه او خود را در معرض خشم من نهاد و مستوجب محروميت از سوي من شد.»
در روايات به برخي از گناهاني كه از پذيرش دعا جلوگيري مي كنند اشاره شده است. به عنوان نمونه يك مورد از اين روايات بيان مي شود. امام سجاد(ع) فرموده است: «الذنوب التي ترد الدعاء، سوء النية وخبث السريرة والنفاق مع الاخوان وترك التصديق بالاجابة وتاخير الصلوات المفروضات حتي تذهب اوقاتها وترك التقرب الي الله عزوجل بالبر والصدقة واستعمال البذاء والفحش في القول (2) گناهاني كه موجب رد شدن دعا مي شوند عبارتند از: نيت بد، پليدي باطن، دو رويي با برادران ديني، باور نداشتن اجابت دعا، به تاخير انداختن نمازهاي واجب تا آن زمان كه وقتش بگذرد، دوري جستن از نزديك شدن به خداي بزرگ با كار خير و دادن صدقه، و به كارگيري كلمات زشت و ناسزا در گفتار.»
اميرمؤمنان(ع) تاثير گناه در عدم اجابت دعا را اين گونه بيان مي فرمايد:
«لا تستبطي اجابة دعاؤك وقد سددت طريقه بالذنوب (3) اجابت دعايت را كند نخوان در حالي كه راهش را با گناهان بسته اي.»
عوامل ديگري كه مانع استجابت دعا هستند عبارتند از: ترك امر به معروف و نهي از منكر ، كسب حرام، ستم و تجاوز به حقوق ديگران، غفلت و بي خبري، مخالفت با حكمت الهي، انجام ندادن فرامين الهي، دعادر مورد رزق ازكسي كه براي روزي تلاش نمي كند.
موفق باشيد
پي نوشت ها:
1. علامه مجلسى، بحار الأنوار، مؤسسة الوفاء بيروت - لبنان، 1404 ه.ق، ج 70 ، ص 329.
2. همان، ص 376.
3. عبدالواحد بن محمد تميمى آمدى، غرر الحكم و درر الكلم، انتشارات دفتر تبليغات اسلامى قم، 1366 ه.ش ، ص 193.

موفق و موید باشید