دارايي‌ها
كارمندي است كه سال خمسي ندارد.
با يارانه‌هاي نقدي ماهيانه حدود 1.5 ميليون تومان درآمد دارد.
يك آپارتمان ملكي به ارزش حدود 90 ميليون تومان و يك آپارتمان نيز به ارزش حدود 30 ميليون تومان در نقطة جنوب شهر ثبت‌ نام و خريداري نموده البته هنوز وام آن دريافت نشده و تسويه نگرديده است.
يك خودروي شخصي به ارزش حدود 15 ميليون تومان و يك خودرو ديگر براي همسرش به ارزش حدود 1.5 ميليون تومان دارد.
مبلغ 10 ميليون مهريه همسرش (كه خمس داده نشده)به همراه مبلغ 8 ميليون از خودش (كه خمس داده شده) در بانك است.
مبلغ 8 ميليون و 500 هزار تومان پس‌انداز فرزندان (كه خمس داده نشده)نيز در بانك است.
مبلغ 5 ميليون و 800 هزار تومان از مستأجر جهت رهن نيز در بانك است.
هزينه‌ها
هزينة منزل ماهانه حدود 550 هزار تومان كه سالانه مبلغ 6 ميليون و 600 هزار تومان مي‌باشد.
اقساط ماهيانه 500 هزار تومان كه سالانه 6 ميليون تومان مي‌باشد.
هزينه بابت شهرية تحصيل فرزندان در سال 3 ميليون تومان مي‌باشد.
سؤال
با توجه به مطالب فوق خمس ايشان چگونه و چقدر است؟

با سلام و آرزوی قبولی طاعات و عبادات شما در این ماه عزیز؛ و تشکر به خاطر ارتباطتان با این مرکز؛
1- منزلی که در آن سکونت دارید و همین طور ماشین تان جزو موونه زندگی شما محسوب می شود، لازم نیست خمس آن را بپردازید، و اگر همسر تان به آن ماشین نیاز دارد جزو موونه زندگی حساب شده و لازم نیست خمس آن را بدهد. (1)
2- منزلی را که برای فرزند تان خریده اید، چنانچه هنوز قیمت آن را نپرداخته اید، خمس ندارد، و همین طور اگر بعد از خرید قبل از آن که سال بر آن بگذرد فرزند تان در آن ساکن شده نیز لازم نیست خمس آن را بدهید. اما اگر قیمت منزل را پرداخته اید و سال خمسی بر آن گذشته است و هنوز فرزند تان ساکن نشده در این صورت خمس آن را بپردازید. (2)
3- پس اندازهایی که دارید چنانچه مبلغ ده میلیون تومان را بابت مهریه همسر تان به وی پرداخته اید، خمس ندارد، نه دادن خمس آن بر شما واجب است و نه بر همسر تان، اما هشت میلیون تومان باقی مانده را که خمس آن را پرداخته اید، بار دیگر به آن خمس تعلق نمی گیرد، اما مبلغ پنج میلیون و هشت صد هزار تومان که برای فرزند تان پس انداز کرده اید، در صورت گذشت سال خمسی لازم است، خمس آن را بپردازید.
4- خمس پولی که بابت رهن گرفته اید، چون در نزد شما مال مذکور به عنوان قرض است، خمس به آن تعلق نمی گیرد. (4)
5- سایر مصارف زندگی از قبیل هزینه ماهیانه منزل و هزینه تحصیل فرزندان جزو موونه زندگی به حساب آمده لازم نیست، خمس آن را بپردازید، و همین طور لازم نیست خمس پول هایی که بابت اقساط می پردازید. (5)
6- از آن جایی که تا کنون سال خمسی نداشته اید، برای تعیین سال خمسی و مصالحه به دفتر یا نماینده مرجع زنده خود مراجعه نموده و نسبت به گذشته مصالحه نمایید و همچنین سال خمسی برای خود قرار دهید. (6)
موفق باشید.

پی نوشت:
1. امام خمینی، استفتائات، ج1، ص349، خمس، سوال 14.
2. امام خمینی، استفتائات، ج1، ص356، خمس، سوال 39.
3. امام خمینی، توضیح المسائل، ص267، مساله 1754. استفتائات، ج1، ص351، خمس، سوال 20.
4. امام خمینی، استفتائات، ج1، ص376، خمس، سوال 97.
5. امام خمینی، توضیح المسائل، ص270، مساله 1775.
6. امام خمینی، توضیح المسائل، ص273، مساله 1797.