پرسش: کفاره سقط جنین چیست؟
پاسخ:
پرسشگرگرامي با سلام و سپاس از ارتباطتان با اين مركز
اگر جنین قبل از چهار ماهگی باشد و سقط شود، کفاره ندارد. اما دادن دیه آن به شرح زیر واجب است:
ديۀ سقط جنین در حال نطفه بودن بيست مثقال شرعى طلاى سكه دار است كه هر مثقال آن 18 نخود است. اگر علقه يعنى خون بسته باشد،چهل مثقال. اگر مضغه يعنى پاره گوشت باشد، شصت مثقال . اگر استخوان شده باشد،هشتاد مثقال. اگر گوشت آورده، ولى هنوز روح در او دميده نشده باشد، صد مثقال. اگر روح دميده شده،چنانچه پسر باشد، هزار مثقال . اگر دختر باشد، پانصد مثقال. ديه را در مورد سؤال اگر زن قرص و دوائى كه موجب سقط مى‌شود،خورده باشد، بايد زن بدهد. اگر دكتر مرتكب سقط جنين شده، ديه بر ذمّۀ دكتر است. (1)
اما اگر جنین چهار ماهه شده و ولوج روح صورت گرفته باشد ،علاوه بر دیه باید کفاره جمع هم پرداخت شود، یعنی باید شصت روز روزه بگیرد .همچنین به شصت فقیر هر کدام یک مد طعام (750 گرم جو ، گندم، نان و مانند آن) بدهد.(2)
پی نوشت ها:
1. آیت الله صافی گلپایگانی، جامع الاحکام، ج 2،ص 343،س 2093.
2. سوال از دفتر آیت الله صافی گلپایگانی در قم (7479-0251).