O پرسش 30 . چه ساعات و روزهایى براى توبه مناسب‏تر است؟

شتاب در توبه از نظر اسلام مطلوب است و نباید به بهانه درک اوقات ملکوتى آن را به تأخیر انداخت.
توبه زمان خاصى ندارد و در هر وقتى توبه و استغفار صورت گیرد، مطلوب است، ولى در قرآن و روایات اوقات خاصى سفارش شده که مهم‏ترین آن‏ها عبارتند از:
1- سحرگاهان
ثلث سوم آخر شب تا طلوع فجر، اثر خاصى در پاک شدن از گناهان دارد قرآن مجید یکى از صفات اهل تقوا را استغفار در سحر ذکر کرده‏است: « وَبِالاْ َسْحارِ هُمْ یَسْتَغْفِرُونَ؛ پارسایان در سحرها استغفار مى‏کنند» .112 در آیه دیگر مى‏فرماید: « وَالْمُسْتَغْفِرِینَ بِالاْ َسْحارِ؛ پرهیزگاران استغفار کنندگان در سحرگاهان‏اند» .فرزندان یعقوب نزد پدر آمدند و با اعتراف به گناه و اظهار ندامت، از پدر خود تقاضاى استغفار کردند و گفتند: از خدا بخواه که گناهان ما را ببخشد که گناهکار و خطاکاریم.
یعقوب در جواب گفت:« سَوْفَ أَسْتَغْفِرُلَکُمْ رَبِّى اًّنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِیم؛ به زودى براى شما از پروردگارم مغفرت مى‏طلبم که او غفور و مهربان است» .113 در روایات وارد شده که هدف یعقوب آن بود که انجام این تقاضا را به سحرگاهان شب جمعه که وقت مناسب‏ترى براى اجابت دعا و پذیرش توبه است، به‏تأخیر اندازد.114
2- شب‏هاى جمعه
امام باقر علیه السلام مى‏فرماید: »هر شب جمعه از اوّل شب تا آخر شب، خدا ندا مى‏دهد: آیا بنده مؤمنى هست که مرا براى امر آخرت یا دنیایش بخواند تا آن را اجابت کنم؟ آیا بنده مؤمنى هست که از گناهانش توبه کند، تا توبه او را بپذیرم«.115
3- ماه رمضان
یکى دیگر از زمان‏هاى مناسب براى توبه، ماه رمضان به‏خصوص شب‏هاى قدر است. پیامبر اکرم9 در خطبه خود به مناسبت آغاز ماه رمضان فرمود: »بدبخت کسى است که در ماه رمضان از آمرزش الهى محروم بماند«.116