اين كه سه مرتبه تلاوت سوره توحيد ثواب يك ختم قرآن دارد، مضمون احاديث فراواني است.

از جمله رسول خدا (ص) به امام علي(ع) فرمود:

مثَل تو مثَل "قل هو الله احد" است. اين سوره را هر كس يك بار بخواند، گويا ثلث قرآن را خوانده و هر كس دو بار بخواند گويا دو ثلث قرآن را خوانده و هر كس سه بار بخواند، گويا همه قرآن را ختم كرده است. تو را هم هر كس به قلبش دوست داشته باشد، ثلث ثواب بندگي را به دست آورده و هر كس علاوه بر دوست داشتن قلبي، به زبان هم اين دوست داشتن را اعلام كند، دو سوم ثواب بندگي را به دست آورده و هر كس به قلب و زبان و عمل(با عمل اعضا و جوارح) اين دوست داشتن را اعلام كند و نشان دهد، همه ثواب بندگي را به دست آورده است. (1)

و همچنين درحديثي پيغمبر اكرم (ص) فرمود: ا يعجز احدكم ان يقرأ ثلث القرآن في ليلة؟:" آيا كسي از شما عاجز است از اينكه يك سوم قرآن را در يك شب بخواند"؟! يكي از حاضران عرض كرد: اي رسول خدا! چه كسي توانايي بر اين كار دارد؟! پيغمبر فرمود: اقرؤا قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ:" سوره قل هو اللَّه را بخوانيد". ( 2)

اما در اين كه چگونه سوره" قُلْ هُوَ اللَّهُ" معادل يك سوم قرآن است؟

- بعضي گفته‏اند به خاطر اين كه قرآن مشتمل بر" احكام" و" عقائد" و" تاريخ" است، و اين سوره بخش" عقائد" را به طور فشرده بيان مي‏كند.

- بعضي ديگر گفته‏اند: قرآن سه بخش است" مبدأ" و" معاد" و" آنچه در ميان اين دو" قرار دارد، و اين سوره بخش اول را شرح مي‏دهد.

اين سخن قابل قبول است كه تقريبا يك سوم قرآن پيرامون توحيد بحث مي‏كند و عصاره آن در سوره توحيد آمده است. پي نوشت:

1. بحراني، البرهان، تهران، بنياد بعثت، 1416ق، ج5، ص797.

2. مكارم شيرازي ناصر، تفسير نمونه ناشر دار الكتب الإسلامية، تهران، سال1374 ش، چاپ اول، ج‏27، ص 429.

3. همان، ج‏27، ص 430.