پرسش شما را می توان دردوزمینه پاسخ داد:

1-تقسيم بندي روز براي حفظ قرآن

2-روش هاي حفظ قرآن

پاسخ پرسش اول:

اين بستگي به فرصت كاري شما و به مشغله هاي ديگري كه داريد بر مي گردد و اين كه چه مقدار از قرآن را مي خواهيد حفظ كنيد و آيا تا بحال دست به حفظ قرآن زده ايد و سوره هايي را حفظ كرده ايد يا نه و....ولي بهترين فرصت در ايام روز براي حفظ كردن قرآن صبح دم بعد از نماز صبح و در طلوع آفتاب است و آن زماني از روز كه فكرتان مشغول نيست و احساس مي كنيد مي توانيد الان حفظ كنيد.

چنانكه رسول خدا (ص) مي فرمايد:« أغدوا في طلب العلم فإنّ الغدوّ بركة و نجاح»(1) رسول خدا (ص)مي فرمايد در هنگام «غُدُوّ »به دنبال علم برويد. چرا كه بركت و كاميابي در آن قرار داده شده است و منظور از «غُدُوّ »چنانكه در كتب لغت آمده از طلوع فجر(اذان صبح) تا طلوع خورشيد را مي‌گويند

پاسخ پرسش دوم:

براي حفظ قرآن، افراد مختلف داراي شرايط و ويژگي هاي متفاوت مي باشند, و هر كس با شناخت ظرفيت و استعدادخود مي تواند بهترين شيوه ها را برگزيند.

به سه شيوه مي توان آيات را حفظ كرد:

الف ) از طريق تكرار و تمرين;

ب ) با استفاده از نوارهاي ترتيل;

ج ) با نوشتن آيات.

از ميان سه شيوه، روش اول توصيه شده است .

براي حفظ شرايطي بايد لحاظ شود:

 1- با صوت و آهنگ متوسط حفظ را تمرين كند.

2- در مكان و جايي حفظ كند كه آرامش داشته باشد و از پراكندگي ذهن جلوگيري شود.

3- بهترين زمان را انتخاب كند كه معمولاً اول صبح و قبل از طلوع آفتاب را انتخاب مي كنند.

4- حافظ قرآن لازم است از اشتغال هاي فكري غير ضروري پرهيز نمايد.

5- در حفظ قرآن كريم نظم داشته باشد، چه از لحاظ زمان و مكان و چه از لحاظ مقدار حفظ و كيفيت حفظ.

6- از يك قرآن مشخص استفاده شود و تا آخر حفظ قرآن را عوض نكند. بهتر است از قرآن چاپ عثمان طه ياطاهر خوش نويس استفاده شود.

7- ابتدا اسم سوره ها حفظ شود و بعد از سوره هاي كوچك شروع به حفظ شود.

8- حافظ قرآن محفوظات قرآني خود را براي ديگران بخواند.

9- با گوش دادن به نوارهاي ترتيل تمرين كند.(2)

10- با فرد يا افرادي برنامه ريزي كنيد تا با همديگر حفظ كنيد و براي هم بخوانيد. اين برنامه بايد منظم باشد.

براي راهنمايي عملي و بيشتر مي توانيد به محل هايي كه براي حفظ قرآن مجيد آماده شده است مراجعه كنيد(مي توانيد به مدرسه هاي قرآني و دارالقرآن هاي شهرتان مراجعه نماييد).

پي نوشت ها:

1. پاينده‏ ابو القاسم، نهج الفصاحة(مجموعه كلمات قصار حضرت رسول(ص))، ناشر دنياي دانش‏، تهران‏، 1382 ش‏، چاپ چهارم‏، ص226.

2. بهاءالدين خرمشاهي، دانشنامهء قرآن، ج 1، ص 942، ماده حفظ قرآن.