حجت الاسلام والمسلمین مهدی پیشوایی

در مورد صحت فتوای شریح قاضی بر حلیت قتل امام حسین (ع) توضیح بفرمایید.
حجت الاسلام والمسلمین صحتی سردرودی در کتاب «عاشورا پژوهی»  مدعی است که   فتوای شریح قاضی بر حلیت قتل امام حسین (ع) صحت ندارد. این ادعای  ایشان درست  است، چون هیچ سند قدیمی و معتبر در مورد اینکه ایشان چنین فتوایی در این زمینه داده باشد به دست نیامده است. یکی از قراین آن این است که ایشان در زمان مختار زنده بوده است و مختار به او آسیبی نرساند و حتی منصب قضاوت را به ایشان پیشنهاد کرد اما او آنرا قبول نکرد.
ولی یک احتمال معقول در این زمینه این است که شریح چون فقیه و قاضی (یعنی مجتهد) بوده است، احتمالا فتوی کلی داده است که قیام بر ضد خلیفه و امیرالمومنین وقت جایز نیست و هر کس قیام کند اهل بغی و خارجی حساب می شود که این منطق اهل سنت است. و حکومت یزید و عبیدالله به این فتوای کلی او علیه قیام امام حسین (ع) استناد کرده است، ایشان چون آدم سازشکاری بوده است جرأت تکذیب نداشته است.البته شریح قاضی در ماجرای قتل هانی  و مسلم خیانت بزرگی کرد ، به مضحجیان به دروغ گفت که هانی اینجا سالم است و نگران نباشید.البته این مسئله ی فتوی شریح در جواز قتل امام حسین (ع) در کتابی در نجف که تاریخ آن به حدود 60 سال است بر می گردد، و قبل از آن در کتاب دیگری نیامده است. و در جلد اول «مقتل جامع سید الشهدا» این مسئله بررسی شده است.