حجت الاسلام والمسلمین مهدی پیشوایی

سابقه تاریخی تعزیه یا شبیه خوانی در ایران را بفرمایید.
در زمان حکومت ال بویه، در اثر رقابت بین شیعه و اهل سنت بغداد، شیعیان در روز عاشورا بازارها را سیاه پوش و تعطیل می کردند، و در سطح شهر عزاداری می کردند. سنی ها در برابر اینها تعزیه ی جنگ جمل را نمایش می دادند، و اشخاصی در نقش‌های؛ عایشه، طلحه و زبیر، در حد بسیار ابتدایی ظاهر می شدند.
محققین در مورد تاریخ تعزیه در ایران می گویند: حالت ابتدایی آن از زمان صفویه آغاز شد، و کم کم رایج شده است. در زمان زندیه یک مقداری تکامل پیدا کرد، و در زمان قاجار به اوج خودش رسید. اساس شبیه خوانی عاشورا بود، ولی بعدها کم کم به مناسبت های دیگر هم انجام می دادند.
ما در جلد دوم کتاب «مقتل جامع سیدالشهداء(ع) » در فصل سیر تاریخی عزاداری امام حسین(ع)، بحثی مفصل در مورد تعزیه و شبیه خوانی ارائه کرده ایم.