حجت الاسلام والمسلمین مهدی پیشوایی

حضرت(ع) از چه زمانی و چرا مرکز حکومتشان را به کوفه منتقل کردند؟
ضرورت انتقال مرکز خلافت به این صورت پیش آمد که؛ در سال 35 هجری، هنوز شش ماه از آغاز خلافت حضرت نگذشته بود، که خبر رسید، طلحه و زبیر و عایشه سپاهی در مکه فراهم کرده است و تصمیم دارد که بصره را تصرف کند. حضرت(ع) سپاهی را از حجاز یعنی مدینه فراهم کرد و به سمت عراق یعنی بصره حرکت کرد. و هنوز حضرت(ع) به بصره نرسیده بود، آنها بصره را تصرف کردند و عده ای از مسلمانان را کشتند و بیت المال را غارت کردند. حضرت(ع) آنها را نصیحت کرد و از مخالفت بازداشت، تا اینکه جنگ جمل یا جنگ بصره اتفاق افتاد. و در این جنگ آنها شکست خوردند و طلحه و زبیر کشته شدند، و بصره از اشغال آنها بیرون آمد.
حضرت علی(ع) می دانست که محرک این جنگ، معاویه است که بیعت نکرده بود و منطقه شام را خارج از دسترس حکومت نگه داشته بود. حضرت(ع) با خودش اندیشید که باید تکلیف مخالفت معاویه را مشخص کند و عاقلانه نیست که این همه مسافت را به مدینه برگردد، و آنوقت به وضع معاویه برسد. لذا تصمیم گرفت همچنان در عراق بماند. همچنین حضرت(ع) برای تقدیر و تشکر از مردم کوفه که سپاه کمکی 12 هزارنفری برای جنگ جمل فرستاده بود، از بصره به کوفه تشریف برد و در کوفه اقامت کرد، و باب مکاتبه با معاویه را باز کرد. معاویه را دعوت و نصیحت کرد و این مکاتبات طول کشید، عملا در آنجا ماندگار شد، و در نهایت به جایی نرسید. و جنگ صفین و بعد از آن جنگ خوارج نهروان پیش آمد.