حجت الاسلام والمسلمین مهدی پیشوایی

محمد بن حنفيه چه كسي بوده است و چه سرگذشتي داشته است؟
محمد بن حنفيه يكي از پسران امام علي(ع) است و چون مادرش از قبيله اي بنام حنفيه بوده به او ابن الحنفيه مي گفتند. تاريخ تولد او را سال 15 يا 16 هجري نقل كرده اند كه نشان مي دهد در مدينه متولد شده است. او در سال 80 يا 81 هجري در مدينه به مرگ طبيعي از دنيا رفت و در قبرستان بقيع دفن شد.
بيشتر زندگي او در مدينه بوده ولي تاريخ زندگي اش نشان مي دهد كه مدتي در مكه اقامت داشته است؛ نقل شده در آن سال هايي كه امام حسين(ع) به شهادت رسيد، عبد الله بن زبير ادعاي خلافت كرد و قصد كرد از كساني از بني هاشم كه ابن حنفيه نيز در ميان آن ها حضور داشته به زور بيعت بگيرد ولي آن ها حاضر به بيعت نشدند. عبدالله آن ها را بازداشت كرد و به قتل و سوزاندن تهديد كرد. اين جريان مصادف با قيام مختار در عراق بود. محمد مخفيانه پيامي براي مختار فرستاد و يك گروهي ضربتي آن ها را نجات داد. نشانه هايي نيز وجود دارد كه محمد حنفيه در جنگ هاي امام علي(ع) مخصوصا جنگ جمل حضور داشته است.