سلام
در رابطه با این که اعمال ما نزد امام زمان(عج)آشکار است لطفا توضیحاتی دهید یعنی آیا ان حضرت در هر لحظه از حال ما خبر دارند و همچنین ایا به این مسئله در قرآن اشاره شده است . و همچنین چند حدیث و روایت در رابطه با این موضوع بیان کنید.
خیلی ممنون

با سلام و آرزوي قبولي طاعات و عبادات شما و سپاس از ارتباط تان با مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
اين نكته كه به طور كلي اولياء و بندگان خاص خداي متعال از حال ديگر بندگان با خبر اند و حتي نامه اعمال آن ها از ديده شان پنهان نيست، از منظر قرآني مورد تاييد قرار گرفته است.
قرآن در بعضي از آيات خود به اين موضوع اشاره كرده است كه: خدا و رسول و مومنين شاهد و ناظر بر اعمال ما هستند:"وَ قُلِ اعْمَلُوا فَسَيَرَى اللَّهُ عَمَلَكُمْ وَ رَسُولُهُ وَ الْمُؤْمِنُونَ وَ سَتُرَدُّونَ إِلى‏ عالِمِ الْغَيْبِ وَ الشَّهادَةِ فَيُنَبِّئُكُمْ بِما كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ"(1)
يعني:
بگو: عمل كنيد! خداوند و فرستاده او و مؤمنان، اعمال شما را مى‏بينند! و به زودى، به سوى داناى نهان و آشكار، بازگردانده مى‏شويد و شما را به آنچه عمل مى‏كرديد،خبر مى‏ دهد!
يكي از راويان از امام صادق(ع) تفسير آيه شريفه" َ قُلِ اعْمَلُوا فَسَيَرَى اللَّهُ عَمَلَكُمْ وَ رَسُولُهُ وَ الْمُؤْمِنُونَ"را سوال كرد، حضرت فرمود:" هُمُ الْأَئِمَّةُ"(2)
يعني مومنين امامان معصوم سلام الله عليهم اجمعين هستند.
علامه طباطبايي نوشته است،: "هر عملي كه انسان انجام مي دهد، از خير يا شر ،خدا و رسول و مومنان(كه امامان معصوم سلام الله عليهم اجمعين اند) حقيقت عمل خير يا عمل شر را مشاهده مي كند." (3)
و اما در اين باره كه امام زمان هر عصر، ناظر اعمال مردم آن عصر است، احاديث متعددي آمده است. امام صادق(ع) فرمود: "تعرض الأعمال يوم الخميس علي رسول الله و علي الائمة"(4)
روز پنجشنبه اعمال مردم به رسول خدا(ص) و امامان معصوم سلام الله عليهم اجمعين عرضه مي شود.
در توقيعي مبارك از حضرت مهدي(ع) آمده است:
"فإنّا يحيط علمنا بآنبائكم، و لا يعزب عنّآ شي من أخباركم و معرفتنا بالزلل الذي اصابكم"(5)
به اخبار شما علم داريم. هيچ چيزي از اخبار شما بر ما پوشيده نيست. از لغزش و كاستي هاي عمل كرد شما آگاه هستيم. چيزي بر ما پوشيده نمي ماند.
امام خميني با الهام و استناد به اين گونه روايات نوشته است:
ببينيد كه تحت مراقبت هستيد. نامه اعمال ما مي رود. پيش امام زمان(عجل الله تعالي فرجه الشريف) هفته اي دو دفعه به حسب روايات. نكند كه خداي نخواسته از من و شما و ساير دوستان، امام زمان ناراضي شود. (6)
بنا بر اين، معلوم مي شود كه حضرت مهدي موعود(عج) به عنوان آخرين خليفه الهي روي زمين از راه هاي مختلف نظير عرضه نامه اعمال و يا احاطه علمي و علم محيط اش، بر عمل كرد مردم نظارت دارد و به اذن الهي مي داند كه چه كسي چه كاري انجام مي دهد.
طبق اين بيان يكي از وجوه عرضه اعمال بر حجت خدا در هر عصر به شهادت گرفتن آن ها از طرف خدا نسبت به اعمال بندگان است. اين عرضه به اجازه خدا و به امر او رخ مي دهد.
امام زمان در هر عصر و زمان ولايت امت خويش را برعهده دارد و جانشين خدا در بين آنان است. مسووليت رسيدگي به اعمال آن ها و وضع دنيوي و اخروي آن ها بر عهده ولي خدا است. بايد چنين عرضه اي اتفاق بيفتد تا امر رسيدگي به امور امت با آگاهي و اشراف كامل تري انجام گيرد.
آيا امامي كه به امور امت اشراف و آگاهي كامل دارد، بهتر مي تواند به امور آن ها رسيدگي كند و مشكلات آن ها را رفع كند يا امامي كه چنين آگاهي و اشرافي ندارد؟ يقينا امام آگاه و مشرف به امور بندگان بهتر مي تواند وظائف امامت خود را به انجام برساند.
مراد از ديدن مشاهده حسي مداوم نيست، بلكه مراد علم و آگاهي اوست كه از راه هاي ياد شده صورت مي گيرد. اينكه در برخي روايات نظير آنچه اشاره شد، تعبير عرضه اعمال در روز خاص به انسان كامل آمده، مراد از عرضه، رويت و ديدن حسي نخواهد بود، بلكه عرضه شبيه عرضه در قرآن در باره فرشتگان است كه خداي متعال فرمود:"ثم عرضهم علي الملائكه" (7)
آن گاه حقايق آن اسما را بر فرشتگان نمايان كرد.
و اما جزييات اينكه امام زمان چگونه اعمال مسلمانان را مي بيند و اين كه هر لحظه با خبر است،براي ما معلوم نيست، ولي همان طور كه در روايات متعدد آمده و به آن اشاره شد، اعمال ما هر روز و يا هر هفته به امام زمان عرضه مي شود، زيرا امام زمان(عجل الله تعالي فرجه الشريف) در زمان امامت خود واسطه فيض الهى و رابط خلق و خالق است. تمام عنايات و الطاف الهى به جهان به وساطت و بركت وجود آن حضرت جارى مى‏شود. لازمه اين كه اين وساطت به بهترين وجه تحقق پذيرد و در شرايط لازم فيوضات مقتضى به بندگان برسد؛ اين است كه حضرت از افعال بندگان با خبر باشد.
از برخي روايات ديگر استفاده مي شود كه پيامبر و همه امامان شاهد اعمال ما هستند،چنان كه در ميان پيروان مكتب اهل بيت با توجه به اخبار فراواني كه از امامان رسيده،مشهور اين است كه پيامبر و امامان (سلام الله عليهم اجمعين) از اعمال همه امت آگاه مي شوند، يعني خداي متعال از راه هاي خاصي اعمال امت را بر آن ها عرضه مي كند.
در نتيجه: اعمال انسان ها از خير و شر به رسول خدا(ص) و امامان معصوم سلام الله عليهم اجمعين عرضه مي شود،
پي نوشت ها:
1. سوره توبه، آيه 105.
2. مجلسي محمد باقر، بحار الأنوار الجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار، تهران، انتشارات اسلاميه،چاپ مكرر، ج‏23، ص 353.
3. طباطبايي محمد حسين، تفسير الميزان، ترجمه موسوي همداني محمد باقر،قم،انتشارات اسلامي، سال 1374 ه ش،چاپ پنجم، ج 9، ص 398.
4. مجلسي محمد باقر، بحارالانوار، لبنان، بيروت، انتشارات دار الاحياء،سال 1403 ه ق، ج23، باب 20، حديث 38، ص 345.
5. همان، ج53، باب 31، توقيع7، ص 175.
6. امام خميني، صحيفه امام،قم، انتشارات نشر موسسه تنظيم و نشر آثار امام، سال 1383 ه ش، ج8، ص 391.
7. بقره (2)آيه 31.

موفق و موید باشید