با عرض سلام و خسته نباشید خدمت کارشناسان ارجمند لطفا چگونه خواندن نافله های هر نماز را به زبان ساده توضیح دهید.با سپاس

نماز های مستحبی را نافله می گویند و به صورت کلی بر دو قسم است :
1 ـ مبتدئه.
2 ـ مرتبه .
مبتدئه نافله ای است که وقت معینی نداشته باشد و در هر وقت از شبانه روز می توان خواند. چون نماز خواست خداوند متعال است ، هر وقت انسان خواست می تواند دو رکعت نمار مستحبی بخواند .
اما نوافل مرتبه، نافله های شب و روز و آن در غیر روز جمعه 34 رکعت است:
1 - نافله نماز صبح، دو رکعت، قبل از نماز صبح.
2- نافله نماز ظهر، هشت رکعت، قبل از نماز ظهر.
3- نافله نماز عصر، هشت رکعت، قبل از نماز عصر.
4- نافله نماز مغرب،چهار رکعت، بعد از نماز مغرب.
5- نافله نماز عشاء، دو رکعت نشسته، بعد از نماز عشا.
6- نافله شب،یازده رکعت است که وقتش از نصف شب تا اذان صبح است و بهتر است نزدیک اذان صبح خوانده شود . هشت رکعت آن‏«نافله شب‏»نام دارد، دو رکعتش به نام‏«شفع‏»،و یک رکعت دیگرش‏ به نام‏«وتر»است. در روز جمعه بر شانزده رکعت نافله ظهر و عصر ، چهار رکعت اضافه می شود. (1)
در حدیث است: نمازهاى نافله، به منزله هدیه است و در هر صورت، پذیرفته مى‏شود.(2)
نماز مستحب را، هم مى‏توان ایستاده خواند، هم نشسته. در نماز مستحب، مى‏توان فقط سوره حمد خواند و به رکوع رفت. در نماز مستحب، شک میان رکعت اول و دوم، نماز را باطل‏نمى‏کند و نمازگزار مى‏تواند تصمیم بر هر کدام بگذارد. انجام کم و زیادهاى اشتباهى در نماز مستحب، سجده سهو ندارد.
براى نمازهاى واجب، بهتر است انسان به مسجد برود ولى در باره‏ نوافل، چنین دستورى نیست.
این ساده‏ گیرى‏ها براى تشویق افراد به این عبادت‏هاى سازنده ‏است.حتى اگر نماز مستحب را کسى در وقتش نتوانست ‏بخواند، قضاى‏ آن را مى‏تواند انجام دهد، که در این صورت، طبق حدیث، خداوند افتخار کرده و به فرشتگان مى‏فرماید: به بنده‏ام بنگرید! چیزى را که بر او واجب نکرده‏ام، قضا مى‏کند! در حدیث دیگرى افزوده شده که: شما را شاهد مى‏گیرم که او را آمرزیدم(3)
در حدیثى آمده: نماز نافله، جبران کننده نواقصى است که در نمازهاى واجب است.(4)
و...همچون صدقه‏اى است که انسان مى‏پردازد.(5)
پی نوشت ها:
1. امام خمینی توضیح المسائل مسئله 764.مطابق با نظر آیت الله خامنه ای.
2. قصار الجمل، واژه النافله.
3. بحار، ج 84، ص 43؛ وسائل، ج 3، ص 56.
4. مستدرک الوسائل، ج 1، ص 177.
5. قصار الجمل، واژه النافله.