با سلام با لقمه شبهه ناک چه باید کرد؟ اگر نخواهیم آن را مصرف کنیم و امکان داد ن آن به دیگران و یا حتی نپذیرفتن آن را نداشته باشیم باید چکار کنیم؟

پرسشگر گرامی، با سلام و سپاس از ارتباط تان با مرکزملی پاسخگویی به سوالات دینی و مذهبی.
اگر مقصودتان از شبهه ناک این است که در حلیت و حرمت آن شک دارید، استفاده از این مال اشکالی ندارد. نیازی به پرداخت خمس آن نیست ،گرچه احتیاط کردن و نخوردن مال شبهه ناک خوب است .
اگر مقصودتان این است که مال حلال با مال حرام مخلوط و شبهه ناک شده ،وقتی مال حلال انسان با مالی که صاحب آن را نمی شناسد، مخلوط شود به طوری که نمی شود حرام را از حلال , جدا کرد, این مال حلال مخلوط به حرام و شبهه ناک است .
مال حلال مخلوط به حرام صورت هایی دارد که در رساله های عملیه ذکر شده است .
اگر مال حلال با مال حرام به طوری مخلوط شود که انسان نتواند آن ها را از یک دیگر تشخیص دهد و صاحب مال حرام و مقدار آن هیچ کدام معلوم نباشد, باید خمس تمام مال را بدهد و بعد از دادن خمس بقیه مال حلال می شود. (1)
بنا بر این اگر مقدار مال حرام ، یا صاحب آن ، یا هر دو معلوم است ،باید صاحب آن را راضی کرد. در صورت معلوم نبودن صاحب آن، باید آن مقدار را به مصرفی برساند که هم مصرف خمس باشد و هم صدقه (مانند سادات فقیر). (2)
پی نوشت ها :
1. آیت الله مکارم , توضیح المسائل , م 1542.
2. همان، س1543.