پرسشگر گرامی باسلام و سپاس از ارتباطتان با این مرکز
بازى با شطرنج و پاسور، جايز نيست؛ بله، اگر احراز شود که در هيچ كجا بازى با برد و باخت مالى با آن معمولاً انجام نمى شود، بازى با آن جايز خواهد بود؛ ولى ظاهراً اين فرض محقق نيست. (1)
هم چنین به نظر آیت الله خامنه ای و آیت الله مکارم: پاسور يا شطرنج و امثال اينها که در گذشته آلات قمار بوده اند اگر الآن هم عرفا آلات قمار حساب شوند بازی با آن ها مطلقا حرام است هرچند بدون برد و باخت باشد. اما اگر الآن عرفا آلت قمار حساب نشود، بازی با آن بدون شرط بندی اشکالی ندارد؛ ولی بازی کردن با شرط بندی و برد و باخت حرام است.
به طور کلی: بازى با هر چيزى كه مكلّف تشخيص دهد از آلات قمار است و يا در آن شرط بندى شود، به هيچ وجه، جائز نيست. (2)
به نظر آیت الله وحید:
بازی با پاسور يا هر وسيله اي ديگري که براي قمار ساخته شده است به نظر آيت الله وحيد مطلقا جايز نيست.
اگر همراه برد و باخت و شرط بندي باشد بازي با آنها به فتوي حرام است و اگر بازي با آن ها به صورت سرگرمي و بدون شرط بندي و برد و باخت باشد، به احتياط واجب حرام است (3)
پی نوشت:
1. سایت آیت الله سیستانی، بخش پاسخ به سؤال ها، واژه شطرنج.
2. آیت الله خامنه ای، استفاتاءات، سؤال 1121.و آیت الله مکارم شیرازی، استفتائات جديد، ج‏1، سؤال 541.
3. سؤال تلفني (7740611-0251) از دفتر آيت الله وحيد خراساني.