با سلام

به خاطر دریافت دارو در هر 12 ساعت آن هم دارویی حیاتی که چنانچه مصرف نشود کلا مشکل ساز است . بنابر این در وعده ظهر برای استفاده دارو مشکل دارم .

حال آیا میشود شخص بزرگسال بنا به دلیل ذکر شده نیت کله گنجشکی کند و قبل از اذان دارو را با آب بخورد و بعد از اذان هم ادامه روزه را بدهد

در کل میشود به شکلی روزه داری کرد که دارو هم در همان یک نوبت ظهر استفاده شود

لطفا مرا مطلع سازید با تشکر

با سلام و تشکر از ارتباط با این مرکز
پرسشگر گرامی، روزه کله گنجشکی صحیح نیست و ما در احکام شرعی، روزه ای به نام روزه کله گنجشکی نداریم. بله، برای اینکه بچه ها را به روزه عادت داد، این گونه روزه، تمرین خوبی می باشد.
اما در صورتی که به تشخیص خودتان، روزه برای شما ضرر داشته باشد و مجبور باشید که در طول روز از دارو استفاده کنید، دیگر روزه بر شما واجب نیست؛ بلکه نباید روزه بگیرید.
بنا بر این در صورت مصرف دارو روزه باطل می شود. (1)
و در صورتی که شما بتوانید دارو را به گونه ای مصرف کنید که در طول روز نباشد و به روزه شما مشکلی وارد نشود، باید این کار را انجام بدهید و روزه خود را بگیرید.
اگر نتوانستید در ماه رمضان روزه بگیرید، باید در صورت توانایی و قدرت بعد از ماه رمضان مثلا در فصل زمستان که روزه گرفتن آسان است، روزه های خود را قضا کنید.
و اگر به هیچ وجه نتوانید قضای روزه ها را هم بجا آورید، یعنی بیماری شما تا رمضان سال بعد ادامه داشته باشد، لازم است که به ازای هر روزه ای که نگرفته اید، یک مد طعام، یعنی 750 گرم گندم و یا جو و یا برنج و مانند آن را به فقیر بدهید. و دیگر قضای روزه ها لازم نیست. (2)
کفاره را انسان باید به صورت طعام بدهد. دادن پول کافی نیست. در صورتی که مبلغ کفاره را به دفتر مرجع و یا فرد مطمئنی بدهد که او طعام خریده و به فقیر بدهد، کافی است.
پی نوشت ها:
1. آیت الله خامنه ای، اجوبه استفتائات، س 752 و س 768.
2. همان، س 804.