با سلام
ایا در قیامت انسانها از عمل همدیگر باخبر می شوند؟ و ایا پرده از روی عمل برداشته می شود ؟
با تشکر

پرسشگر گرامي با سلام و سپاس از ارتباطتان با اين مركز
انسان‌ها به طور کلی به دو گروه تقسیم می شوند: عده‌ای اهل سعادت‌اند و عده‌ای دیگر اهل شقاوت‌اند. هر کدام از این دو گروه متناسب با شرایط خود محشور می‌شوند .قبل از بیان نحوه حشر آن ها به این اصل کلی باید اشاره شود که بر اساس بیان قرآن روز حشر آدمیان روزی است که انسان از برادر، مادر، پدر، زن و فرزندان خود می‌گریزد . برای هر یک از آنان امری است که توجه به آن او را از توجه به دیگران بی‌نیاز نموده است . هر کسی تنها به فکر خود است.(1) در باره این که آیا مردم از اعمال و اسرار همدیگر با خبر می شوند، پاسخ کامل ، از تبیین نحوه حشر مردم به خوبی به دست می آید.
در باره نحوه حشر اهل سعادت باید گفت: آن ها در کمال آرامش خواهند بود. قرآن کریم می‌گوید:
«روزی که خداوند پیامبر را بی مقدار نخواهد نمود و عزیز و گرامی خواهد داشت و مؤمنان با اویند. نور ایمان و عمل صالح پیشاروی و در کنار آنان در حرکت است. آنان (مؤمنان) می‌گویند: خداوندا !تو ما را کامل ببخشای، حقاً که تو بر هر کاری توانایی».(2)
اما دربارة اهل شقاوت ، حدیث نحوه حشر آن ها را به خوبی نشان داده، نقل شده وقتی از معنای آیه «یوم ینفخ فی الصور فتأتون أفواجا؛(3) روزی که در صور دمیده شود و مردم گروه،‌گروه بیایند» از رسول خدا سؤال شد، حضرت گریه‌ای سختی نمود تا جایی که دامن مبارک او از اشک چشم تر شد. آن گاه فرمود:
«مردم در روز قیامت به دوازده گروه محشور می‌شوند:
1ـ عده‌ای به صورت خنزیر محشور می‌شوند. این ها کسانی‌اند که همواره بین مردم فتنه‌انگیزی می‌کرده‌اند.
2ـ عده‌ای به صورت بوزینه محشور می‌گردد. این ها افرادی هستند که حرام‌خوار بوده و مال مردم را به ناحق می‌خورده‌اند.
3ـ برخی کور و نابینا می‌شوند. این ها کسانی‌اند که به ناحق حکم می‌کرده‌اند.
4ـ عده‌ای لال و گنگ محشور می‌شوند. این ها کسانی اند که گرفتار عُجب هستند و از خود راضی‌اند.
5ـ عده‌ای در حالی محشور می‌شوند که از دهان‌شان قی می‌ریزد و زبان‌های خود را می‌جوند. این ها علمایی هستند که بر خلاف گفتة خود عمل می‌کرده‌اند.
6ـ برخی در حال وارد محشر می‌گردد که بر بدن‌های آنان قطعه‌ای از آتش قرار دارد. اینان کسانی‌اند که به ناحق شهادت داده‌اند.
7ـ کسانی که غرق در امور شهوانی و لذات‌های حیوانی‌اند ،به صورت منی بدبو محشور می‌شوند.
8ـ کسانی که حق خدا را نپرداخته‌اند ،به صورت مست و بی‌حال وارد محشر می‌شوند.
9ـ کسانی که همواره اهل غیبت و تجسس در امور مردم‌اند ،در حالی وارد محشر می‌شوند که پارچه‌ای از آتش بر سر آن ها انداخته شده است.
10ـ کسانی که اهل سخن‌چنین‌اند ، در حالی وارد محشر می‌شوند که زبان‌های‌شان از پشت سرشان بیرون زده است.
11ـ کسانی که در مساجد حرف دنیا می‌زنند ، در حالی مستی وارد می‌شوند.
12ـ رباخواران به صورت خوک‌ها محشور می‌شوند».(4)
در این حدیث همه گروه‌های اهل شقاوت و نحوه محشور شدن‌شان بیان گردیده است. از حدیث به دست می آید که مجرمان یاد شده به گونه ای محشور می شوند که همگان از عملکرد آنان در دنیا مطلع می شوند ،چه این که یکی از نام های قیامت (یوم تبل السرایر ) است؛ (5) روزی که اسرار همگان آشکار می شود .
از مجموع آموزه های دینی به دست می آید که مردم در قیامت از عمل همدیگر آگاه می شوند . پرده از روی اعمال انسان ها بر داشته می شود .
پی‌نوشت‌ها:
1. عبس (80) آیه 34 ـ 37.
2. تحریم (66) آیه 8.
3. نباء (78) آیه 18.
4. محسن فیض کاشانی علم الیقین، ج 2، ص 1107 ـ 1108، نشر بیدار، قم 1318ق.
5. طارق(83) آیه 9 .
؛ الرحمن (55) آیه 41؛ ناصر مکارم و دیگران ،تفسیر نمونه، ج 26، ص 369، نشر دار الکتب الاسلامیه، تهران 1366 ش ؛ شیخ عباس قمی ،مفاتیح الجنان، ص 119،نشر بلاغت ، قم