بسمه تعالی
آیا علامه سید محمد حسین فضل الله مجتهد هستن؟مرجع تقلید چطور؟
ایشان تقلید ابتدایی از میت را جایز میداند؟نظر ایشان در رابطه با مسئله شهادت یا رحلت خانم فاطمه زهرا چیه؟
اگر یکی مجتهد باشه میشه ازش تقلید کرد،یا باید حتما جامعهمدرسین اون رو بعنوان مرجع معرفی کنه؟
اگر یه نفر همین طوری بیاد از آیت الله خوی (ره) تقلید کنه،گناهکاره یا نه ؟
مقلدان علامه فضل الله ایا در ایران هم هستن ؟

پرسش 1:
علامه
شرح : آيا علامه سيد محمد حسين فضل الله مجتهد هستند؟مرجع تقليد چطور؟

پاسخ:
پرسشگر گرامي با سلام سپاس از ارتباط تان با اين مرکز.
اين مرکز پاسخ گوي مسائل شرعي است و از اظهار نظر کردن در مورد اشخاص معذور است .
پرسش 2:
علامه سيد محمد حسين فضل الله تقليد ابتدايي از ميت را جايز مي داند؟

پاسخ:

به نظر آيت الله فضل الله ، متأسفانه دسترسي نداريم.

پرسش 3:
نظر علامه سيد محمد حسين فضل الله در شهادت يا رحلت فاطمه زهرا چيه؟

پاسخ:

مرحوم علامه سيد محمد حسين فضل الله ، روحاني برجسته لبناني داراي ديدگاه هاي خلاف مشهور بود ، همان گونه كه در آغازين روزهاي زمستان 86، اين گونه آراي خود را در گفت گو با مجله «الشراع» ترسيم مي‌كند. «من انديشه‌هاي بسياري را مطرح كرده‌ام كه ممكن است با نظر بسياري از مردم و فقها و ديگران موافق نباشد.»
جهت آگاهي بيش تر ديگاه هاي ايشان و پاسخ هاي آن به كتاب رنج هاي حضرت زهرا (ع) پاسخ به شبهات سيد محمد حسين فضل الله كه توسط استاد علامه سيد جعفر مرتضي عاملي نگارش يافته و توسط محمد سپهري ترجمه شده ،مراجعه نماييد.
پي نوشت ها :

1.رنج هاي حضرت زهرا ، علامه سيد جعفر مرتضي عاملي ،ص45، ترجمه محمد سپهري.
2. همان،ص63.

پرسش 4:
اگر يکي مجتهد باشه مي شه ازش تقليد کرد، يا بايد حتما جامعه مدرسين او رو به عنوان مرجع معرفي کنه؟

پاسخ:

از شرائط مرجع تقليد آن است که زنده و اعلم باشد؛ يعني نسبت به احکام خدا از ديگر مراجع، داناتر باشد (1).
مقلد وظيفه دارد که از راه تحقيق و سؤال کردن از کساني که مجتهد شناس هستند، يقين يا اطمينان يا گمان به اعلم بودن مجتهد خاصي پيدا کند.بعد بايد از همان مجتهد تقليد کند، هر چند جامعه مدرسين آن مجتهد را معرفي نکرده باشد.
اما اگر کسي راه براي تشخيص مرجع اعلم نداشته باشد و از هيچ راه نتواند مرجع اعلم را تشخيص دهد، مي تواند از يکي از مراجعي که جامعه مدرسين معرفي کرده است تقليد کند ، ليکن از مرجعي تقليد کند که فتواي او مطابق با احتياط باشد.(2)
پي نوشت ها:
1. آيت الله وحيد خراساني، توضيح المسائل، مسأله 2.
2. همان، مسأله 4.

پرسش 5:
اگر يه نفر از آيت الله خويي (ره) تقليد کنه،گناهکاره ؟

پاسخ:

تقليد ابتدائي از مجتهدي که از دنيا رفته است صحيح نيست. از مجتهدي که زنده و اعلم از ديگر مراجع باشد ، بايد تقليد کرد.(1)
بنابر اين اگر کسي از آيت الله خوئي که از دنيا رفته است تقليد کند، گناهکار نيست، ولي تقليدش صحيح نيست.
پي نوشت:
1. آيت الله وحيد خراساني، توضيح المسائل، مسأله 2.

پرسش 6:
مقلدان علامه فضل الله در ايران هم هستند ؟

پاسخ:

ممکن است مقلدان علامه فضل الله در ايران هم باشند، ولي ما اطلاع نداريم.