پرسش 40 . توبه چه آثار و فوائدى دارد؟

توبه منافع و برکات فراوانى دارد که مهم‏ترین آن‏ها عبارتند از:
1- محبوبیت نزد خدا: قرآن مجید مى‏فرماید: « خداوند توبه کنندگان و پاکیزگان را دوست دارد».159 امام صادق علیه السلام مى‏فرماید: « خداوند عزّوجلّ به توبه بنده مؤمنش شاد مى‏شود، هرگاه توبه کند، همان‏گونه که یکى از شما به گمشده خود که پیدا کرده است، شاد گردد» .160
2- محو و نابودى گناه: قرآن مجید پس از امر به توبه مى‏فرماید: « عَسَىَ رَبُّکُمْ اَنْ یُکَفِّرَ عَنْکُمْ سَیِّئاتِکُمْ؛ امید است پروردگارتان گناهانتان را بپوشاند» .161 از روایات برمى‏آید که با توبه، صورت گناه محو مى‏شود، به‏طورى که حتى فرشتگانى که مأمور ثبت اعمال هستند، به فراموشى وادار مى‏شوند. به اعضا و جوارح نیز دستور داده مى‏شود که گناهان را بپوشانند. روز قیامت هیچ کس و هیچ چیز علیه گناهکارى که توبه کرده است، گواهى نخواهد داد.162
3- تبدیل گناه به حسنه: توبه نه تنها گناه را مى‏پوشاند، بلکه آن را به حسنه تبدیل مى‏کند. قرآن مجید مى‏فرماید: « کسانى که توبه کنند و ایمان آورند و عمل صالح انجام دهند، خداوند گناهانشان را به حسنات مبدّل مى‏کند».163 در این که مراد از تبدیل گناه به حسنه چیست، بین مفسران اختلاف است که در سؤال دیگر مطرح شده‏است.
4- برخوردارى از دعاى فرشتگان: توبه کار چنان مورد عنایت پروردگار قرار مى‏گیرد که فرشتگان و حاملان عرش الهى نیز براى او استغفار مى‏کنند و تقاضاى ورود او و خانواده‏اش را به بهشت برین مى‏نمایند.164
5- برخوردارى از نعمت‏هاى الهى: یکى از پیامدهاى توبه، بهره‏مند شدن از لذات دنیوى و رزق و روزى بسیار است. قرآن مجید مى‏فرماید: « از پروردگار خویش آمرزش بطلبید که او بسیار آمرزنده است تا باران‏هاى پربرکت آسمان را پى در پى برشما بفرستد و اموال و فرزندانتان را فزونى بخشد و باغ‏هاى سرسبز و نهرهاى جارى در اختیارتان قرار دهد».165