پرسش 37 .آیا در هنگام مرگ، توبه قبول مى‏شود؟

از آیات قرآن و روایات معصومان استفاده مى‏شود که توبه پیش از فرارسیدن مرگ، پذیرفته مى‏شود، ولى به هنگام دیدن نشانه‏هاى مرگ، توبه پذیرفته نیست. قرآن مجید مى‏فرماید: « لَیْسَتِ التَّوْبَُْ لِلَّذِینَ یَعْمَلُونَ السَّیِّئاتِ حَتّى اًِّذا حَضَرَ أَحَدُهُمُ الْمَوْتُ قالَ اًِّنِّى تُبْتُ اَّْلانَ؛ براى کسانى که کارهاى زشت انجام مى‏دهند تا هنگامى که مرگِ یکى از آن‏ها فرا رسد بگوید الان توبه کردم، توبه‏اى نیست» .153
آیه دیگرى که براین امر دلالت دارد، درباره داستان فرعون و ایمان آوردن او است: لحظه‏اى که امواج دریا فرعون را به کام خود کشید گفت: به خدایى که بنى‏اسرائیل به او ایمان آورده‏اند ایمان آوردم و من از تسلیم شدگان هستم»، ولى خطابى به جز رد قهرآمیز حق نشنید، آن جا که به او گفته شد: آیا اکنون توبه مى‏کنى، در حالى که قبلاً گناه مى‏کردى و از مفسدانبودى»154؟!
در روایات نیز این مطلب مورد تأکید قرار گرفته است. امام صادق علیه السلام مى‏فرماید: « هر کس پیش از آن که مرگ را مشاهده کند توبه نماید، توبه‏اش پذیرفته مى‏شود» .155 مفهوم این روایت عدم قبولى توبه در حال مرگ است. دلیل عدم پذیرش توبه آن است که توبه در حال مرگ، نوعى پشیمانى ناخواسته است که گناهکار به خاطر مشاهده کیفر الهى به آن روى مى‏آورد و حالتى است که از بیرون بر او تحمیل شده‏است و هیچ ارتباطى به انقلاب درونى ندارد و هرگز نمى‏توان آن را مایه طهارت نفس و پاکى روح دانست.
استاد مطهرى مى‏گوید: «آدمى که در قعر دریا، آب تمام اطرافش را گرفته و به هر طرف که نگاه مى‏کند آب مى‏بیند و در این حال اظهار توبه مى‏کند، وجدانش منقلب نشده‏است، فطرتش زنده نشده‏است ... چون خودش را مضطر و بیچاره مى‏بیند از روى اضطرار، اظهار تسلیم مى‏کند، لذا به او مى‏گویند: چرا یک ساعت پیش که آزاد بودى، این حرف را نزدى؟ اگر یک ساعت پیش در حالى که آزاد بودى، این حرف را مى‏زدى، معلوم بود که در درون تو انقلاب مقدس پیدا شده اما حالا که این حرف را مى‏زنى، این انقلاب مقدس نیست، اضطرار و بیچارگى است» .156
بنابراین عدم پذیرش توبه از جانب خداوند در لحظه مرگ، از روى بخل نیست، بلکه به دلیل عدم صداقت در توبه انسان در آن وضع ویژه است.