پرسش 17 . توبه رواج دهندگان فساد در جامعه چگونه است؟

توبه افرادى که موجب ترویج و گسترش فساد در جامعه بوده‏اند،
با توبه افراد دیگر تفاوتى ندارد توبه با سه امر حاصل مى‏شود:
1- پشیمانى از گناه انجام شده.
2- عزم بر ترک آن.
3- جبران گناه.
در این صورت باید تلاش کند آثار گناه را تا حد امکان، پاک کند و به گسترش حق و ارزش‏هاى اسلامى بپردازد. خداوند در آیاتى توبه را مقید به اصلاح کرده، این شرط در مواردى که فسادى در جامعه به وجود آمده، ظهور بیش‏ترى دارد. قرآن مجید مى‏فرماید: « ثُمَّ اًّنَّ رَبَّکَ لِلَّذِینَ عَمِلُوا السُّؤَ بِجِهالٍَْ ثُمَّ تابُوا مِنْ بَعْدِ ذلِکَ وَ أَصْلَحُوا اًّنَّ ربَّکَ مِنْ بَعْدِها لَغَفُورٌ رحِیمٌ؛ به درستى که پروردگارت بر آنان
که از روى جهالت، عمل زشتى انجام داده، سپس توبه کرده و فساد آن عمل زشت را اصلاح کنند، پروردگارت بعد از توبه و اصلاح، آمرزنده و مهربان است» .81
بنابراین کیفیت توبه براى این‏گونه افراد فرقى ندارد؛ البته ممکن است همخوان با فسادى که انجام گرفته، احکام ویژه‏اى از جمله تعزیر باشد، که به توبه ربطى ندارد.