امام جواد عليه السلام: هر كه بى‏تابى‏اش بر شكيبايى‏اش چيره آيد ، اجرش تباه مى‏شود. تحف العقول

پرسش 1:
مقام امام علي (ع) شرح آيا مي توان گفت که امام علي (ع) از لحاظ مقام و مرتبه ي معنوي و کمال انساني برتر و والاتر از ساير امامان است ؟

پاسخ:
ّْْبا سلام و تشکر به خاطر ارتباطتان با اين مرکز .
طبق برخي روايات همه ائمه بلکه همه چهارده معصوم عليهم السلام يک نور واحدند، از امام صادق(ع) نقل شده :
«فضلنا واحد،‌ونحن شيء واحد؛(1) فضيلت ما يکسان است و ما يک حقيقت هستيم».
در روايت ديگر آمده:
«کلّنا محمد فلا تفرّقوا بيننا؛(2) همه ما محمد هستيم و بين ما (پيامبر و اهل بيت) جدايي نيندازيد».
در روايت ديگر آمده:
«به غير از مقام نبوت ساير کمالاتي که براي حضرت محمد بوده است، براي ما اهل بيت نيز وجود دارد».(3)
در مقام مقايسه حضرت پيامبر از اهل بيت برتر است، چه اين که حضرت امير مؤمنان برتر از ساير امامان است، از اين رو لقب امير مؤمنان اختصاص به علي(ع) دارد و بر ساير ائمه (ع) اطلاق نمي‌شود، چه بر اساس روايات مقام امير مؤمنان برتر از دو فرزندش حسن و حسين است. رسول خدا فرمود: حسن و حسين سروران جوانان بهشتي اند پدرشان از آن دو برتر است. (4)فضيلت بعدي از حسن و بعد حسين است.
(5) زير آسمان آبي بعد از من برتر از علي وجود ندارد».
در روايت ديگر فرمود:
«خير من يمشي على وجه الأرض بعدي عليّ بن ابي طالب؛(6) پس از من علي بن ابي طالب بهترين کس روي زمين است».
امير مؤمنان (ع) فرمود:
«ما لله نبأٌ أعظم منّي وما لله آية أکبر منّي؛(7) بزرگ ترين خبر جهان خلقت و بزرگ‌ترين آيت و نشانه خداوند، من هستم».
بر اساس اين گونه آموزه‌ها معلوم مي‌شود که بعد از مقام ختمي مرتبت، حضرت امير مؤمنان از همه برتر و بالاتر است.
پي‌نوشت‌ها‌:
1. بحار الانوار، ج 26، ص 317.
2. همان، ص 7.
3. همان، ص 317.
4.همان، ج 39 ،ص90 .
5. موسوعه الامام علي بن ابي طالب، ج 8، ص 115.
6. کشف الغمه في معرفه الائمه، ج 1، ص 157.
7. تفسير قمي، ج 2، ص 401.