امام صادق عليه‏السلام : هر چيزى زكاتى دارد و زكات دانش اين است كه آن را به اهلش بياموزى . بحار الأنوار : 78 / 247 / 77 منتخب ميزان الحكمة : 246

پرسش 1:
روزه-نماز شرح من24 ساله هستم. متاسفانه در كذشته خود ارضايي مي كردم.چند سال قبل فهميدم كه گناه است و سعي در ترك آن كردم كه به لطف خدا مدتي است آن را ترك كرده ام.ولي تازه در همين سايت شما يك روز مانده به آخر ماه رمضان قبل از سحر فهميدم كه بر كسي كه اين عمل را انجام داده ،غسل جنابت واجب است و من نمي دانستم.آن روز تا فهميدم اذان شد ،من هم كه شوكه شده بودم ،نمي دانستم چه كار كنم.ظهر غسل كردم.(روزه ي آن روز كه فهميدم و به غسل نرسيدم كفاره دارد؟(نمي دانستم مي توانم تيمم بكنم)).مي دانم كه بايد نمازهايم را قضا كنم ،من هم شروع كردم به قضا كردن آنها.فقط از وقتي كه يادم مي آيد(البته دست بالا گرفتم)كه اين كار را شروع كردم تا الان را 12 سال حساب كردم كه مي خواهم نمازهايش را قضا كنم.ولي روزه هايم را نمي دانم چه كنم؟

پاسخ:

زن دردو صورت جنب مي شود :
1-آميزش جنسي، که اگر دخول ازعقب يا جلو به اندازه ختنه گاه يا بيشتر انجام شود، زن ومرد هردو جنب مي شوند ،گرچه مني بيرون نيامده باشد.
2-خارج شدن مني.که اگر زن به وسيله تحريک هاي جنسي به اندازه اي شهوي شود که به اوج لذت جنسي برسد(حالتي که معمولا بعد ازآن زن ارضا مي شود وحالت شهوتش تمام مي شود) ودرآن حال مايعي ازاو خارج شود، دراين صورت زن جنب مي شود وبايد غسل کند. اگر شک کند که به مرحله اوج لذت رسيده ويا شک کند مايع خارج شده ، جنب محسوب نمي شود وغسل لازم نيست.
ترشحا تي که درغير از حالت اوج لذت جنسي از زن خارج مي شود، گرچه مقداري هم لذت بخش باشد ،پاک است ونياز به غسل ندارد و وضو را باطل نمي کند.(1)
پس اگر جنب نشده باشي ،همه اعمالت اعم از نماز وروزه و عمره وحج صحيح است ونياز به قضا ندارد. اما برفرض اين که جنب شده باشي ، اگرغسل حيض کرده اي و نيتت اين بوده است:غسلي که فعلا وظيفه ام است انجام مي دهم،اعمال بعد از اين غسل صحيح است.
اگر غسل حيض نکرده اي ،چنانچه مي دانستي جنب شده اي ولي نمي دانستي غسل لازم است، نماز ها وروزه هارا بايد قضا کني واعمال مکه ات صحيح است ،ولي بايد طواف ها ونماز طواف ها را اعاده کني .اگر خودت نمي تواني به مکه بروي ،نايب بگير تا برايت انجام دهد. چنانچه اصلا نمي دانستي جنابت چيست ،نماز ها قضا دارد، ولي روزه ها قضا ندارد و طواف ونماز طواف را بايد قضا کني يا نايب بگيري.
درمورد اعمال عمره وحج نبايد نگران باشي ،چون برفرض اين که درحال اعمال جنب بوده اي ،فقط طواف ونماز طواف اشکال پيدا مي کند که آن هم اگر خودت نتواني بروي، نايب مي گري ونايب طواف ها ونماز طواف ها را انجام مي دهد(درعمره دو طواف است: يکي طواف عمره که بعدش نماز طواف عمره خوانده مي شود .دومي طواف نسا ونماز طواف نسا. وقتي به وسيله خودت يا نايب طواف ونماز انجام گرفت ،مي تواني ازدواج کني). (2)
مي تواني با سازمان شهر خودت يا سازمان حج تهران تماس بگيري تا آن ها در عرض چند روز مشکلت را حل کنند ،چون مي توانند به مکه زنگ بزنند ويکي از کارمندان بعثه مقام معظم رهبري در مکه به نيابت از تو طواف ونماز طواف را انجام دهد.
مي تواني باکسي که به مکه مي رود وقرائت نمازش صحيح است ،مانند روحاني کاروان يا مدير کاروان تماس بگيري تا او برايت نيابت انجام دهد.
مي تواني دراين مسئله :عدول از مرجع تقليد مساوي( دراعلم بودن )به مرجع تقليد مساوي ديگر جايز است ، ازآيت الله خامنه اي به آيت الله سيستاني عدول کني. بعد ازاين که دراين مسئله عدول کردي (چون آيت الله سيستاني عدول از مساوي به مساوي را جايز مي داند) درمسئله کفايت غسل حيض وغسل جمعه وغسل احرام وغسل ورود به مسجد پيغمبر(ص) و غسل زيارت خانه کعبه ازغسل جنابت از آيت الله سيستاني تقليد کن .
دراين صورت اگر يکي از اين غسل ها را قبل از اعمال مکه انجام داده باشي، اعمال مکه ات صحيح است ونياز به انجام طواف ونماز ش را نداري. مثلا اگر درمدينه قبل از محرم شدن غسل احرام کرده باشي يا غسل ورود به مسجد پيغمبر(ص) يا غسل حيض يا غسل جمعه کرده باشي، اعمالت صحيح است.(3)
هم چنين ازوقتي که بعد از جنابت(برفرض جنب شدن)اگرغسل واجب مثل غسل حيض يا غسل استحاضه کثيره يا يک غسل مستحب مثل غسل جمعه وغسل احرام انجام داده باشي ،بعد ازآن غسل نماز وروزه ات هم صحيح است ونياز به قضا ندارد.

اگر دراين مسئله: اگر کسي جنب باشد ولي جنابت را نداند ويا جنابت را بداند اما نداند که غسل لازم دارد ،حکم اعمالش چيست، به آيت الله سيستاني عدول کني ،درصورتي که احتمال هم نمي دادي که جنابت غسل مي خواهد ،روزه هايت قضا ندارد، ولي نمازها رابايد قضا کني.(4) البته اين درصورتي است که (برفرض جنب شدن ) هيچ غسلي مانند يک غسل واجب يا مستحب نکرده باشي ،چون اگر غسلي واجب يامستحب انجام داده باشي، کفايت ازغسل جنابت مي کند واعمالت صحيح است.
اميد واريم توانسته باشيم دررفع مشکل ونگرانيت کمک کرده باشيم.
پي نوشت ها:
1. آيت الله خامنه اي، استفتاات ،سوال 171.
2.مناسک حج ،امام خميني (با حاشيه مراجع)مسئله677.
3. آيت الله سيستاني ،توضيح المسائل ،مسئله389و634.
4 سوال تلفني(02517836565)از دفتر آيت الله سيستاني.