پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم : آن كه غذا كم خورَد ، معده‏اش سالم ماند و صفاى دل يابد . و هر كه پرخور باشد معده‏اش بيمار و قلبش سخت شود . تنبيه الخواطر : 1 / 46 منتخب ميزان الحكمة : 22

پرسش 1:
لزوم تقليد از مرجع تفليد براي دانستن اول ماه (به طور خاص در مورد عيد فطر)
شرح با اجازه آيت الله شيخ علي آقاي صافي گلپايگاني بر تقليد از آيت الله بهجت (رحمه الله) باقي مانده ام. امسال وقتي از تلويزيون عيد فطر يکشنبه اعلام شد، صبح يکشنبه با اينکه شک داشتم اين نظر مرجع من هم باشد ، ولي به دليل تنبلي يا ... نرفتم در اينترنت که نظر مرجعم را هم از سايت ايشان ببينم. بعد از افطار کردن (پس ابطال روزه) اما به اينترنت رفتم و ديدم که در سايتشان اطلاعيه اي داده نشده است
پاسخ:
پرسشگر گرامي باسلام و تشکراز ارتباطتان با اين مرکز
به نظر آيت الله بهجت يكي از راه هاي ثابت شدن اول ماه ، حكم حاكم شرع است. امسال حاکم شرع حکم کرد که روز يکشنبه عيد فطر است بنابراين روز يکشنبه عيد بوده و براي شما هيچ مشکلي ندارد.(1)
پي نوشت:
1 .آيت الله بهجت ،توضيح المسائل ،ص268 راه ثابت شده اول ماه.

پرسش 2:
آيا آيت الله بهجت و شيخ علي آقاي صافي معتقد به همزمان بودن روز عيد فطر در تمام بلاد اسلامي (در هر کجاي زمين که قرار دادشته باشند) هستند؟
پاسخ:
پرسشگر گرامي باسلام و تشکراز ارتباطتان با اين مرکز
حضرت آيه الله العظمي بهجت ( ره ) مي فرمايد : اگر در شهري ماه ديده شد ، در صورتي براي ساکنين شهر ديگر مفيد است که يقين يا اطمينان بکنند . اگر در آسمان يا زمين مانعي نبود ،در آن جا هم ماه ديده مي شد ، چه در شرق باشد يا در غرب ، ولي اگر به اين مطلب يقين نداشته باشند ،نمي توانند به ديدن ماه در شهر ديگر اکتفا کنند . ( 1 )
بنا بر اين در هر جائي که ساکنان آن مناطق يقين يا اطمينان پيدا بکنند ، اگر در آسمان يا زمين مانعي نبود ،در آن جا هم ماه ديده مي شد ، چه در شرق باشد يا در غرب، براي آنان رؤيت هلال ثابت مي شود. اگر به اين مطلب يقين يا اطمينان نداشته باشند ،رؤيت هلال براي آنان ثابت نمي شود، بنا بر اين تا براي مقلدين هر مرجع رؤيت هلال ثابت نشود، نمي توانند افطار کنند .
در برخي موارد ممکن است براي مرجعي رؤيت هلال ثابت شود و براي مقلد او رؤيت هلال ثابت نشود و بالعکس هر کس بايد به وظيفه خود عمل کند و هيچ مشکلي به وجود نمي آيد .
حضرت آيه الله العظمي بهجت ( ره ) يکي از راه هاي ثبوت اول ماه را حکم حاکم شرع مي داند . امسال که سال 1388 خورشيدي مطابق 1430 قمري مي باشد ،رهبر معظم انقلاب حکم به عيد فطر نمودند و کساني که به استناد حکم آيت الله خامنه اي عيد گرفته اند، مشکلي ندارند.
پي نوشت :
1 . توضيح المسائل حضرت آيه الله العظمي بهجت ( ره ) ص 268 ، راه ثابت شدن اول ماه .

پرسش 3:
آيا آيت الله بهجت و شيخ علي آقاي صافي رؤيت توسط چشم مسلح را نيز قابل اعتبار براي اعلام روز اول ماه مي دانند؟

پاسخ:
پرسشگر گرامي باسلام و تشکراز ارتباطتان با اين مرکز
منابع فقهي از حضرت آيه الله العظمي حاج علي آقاي گلپايگاني در اختيار نداريم تا نظر ايشان را در باره رؤيت هلال در اختيارتان قرار دهيم . مي توانيد با دفتر معظم له که در دفتر سابق حضرت آيه الله العظمي بهجت ( ره ) مستقر شدند، با شماره تلفن 3ـ 7740220ـ0251تماس گرفته تا نظرات فقهي معظم له را در اختيارتان قرار دهند .
پي نوشت:

1 .آيت الله بهجت ،توضيح المسائل ،ص268 راه ثابت شده اول ماه.